Odluka cirkvi od štátu je bez súhlasu Vatikánu nemožná, v roku 2014 dostala katolícka cirkev 22 miliónov

NETKY.SK • 23 Február 2015, 10:17 • 2 min
Odluka cirkvi od štátu je bez súhlasu Vatikánu nemožná, v roku 2014 dostala katolícka cirkev 22 miliónov

BRATISLAVA - V roku 2014 zo štátneho rozpočtu dostalo 18 registrovaných cirkví viac ako 38 miliónov eur, z toho vyše 22 miliónov len katolícka cirkev. Výsostné postavenie katolíckej cirkvi znemožňuje odstrihnúť ju od štátnych dotácií.

slovakia

left justify in out

Chráni ju Vatikánska zmluva, ktorú Slovensko podpísalo za prvej Dzurindovej vlády. Zmluva je nevypovedateľná, informuje na titulnej strane dnešná Pravda.

 

Právnička Katarína Zavacká uviedla, že s jej zrušením by musel súhlasiť pápež František, vyjednávania s ním by mala začať slovenská vláda. Podľa nej je však takýto scenár nereálny. Neplatné februárové referendum, ktoré sa pre katolíckych hodnostárov skončilo fiaskom ukázalo, že Slovensko je sekulárny a nie katolícky štát, dodáva denník.

 

Podľa cirkevného analytika Jaroslava Šebeka otázky odluky budú teraz v spoločnosti silnieť. Rokovania o iných modeloch financovania zdržiavajú samotné cirkvi, ktoré ani po opakovaných výzvach nevedia ministerstvu kultúry dať súpis majetku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies