Odloženie zákona o SAV limituje spoluprácu s priemyselnou sférou

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 17:43 • 2 min
Odloženie zákona o SAV limituje spoluprácu s priemyselnou sférou

BRATISLAVA - Odloženie prijatia nového zákona o SAV limituje možnosti akadémie vied na progresívnejšie formy aplikovaného výskumu a efektívnejšej spolupráce s priemyselnou sférou.

slovakia

left justify in out

Slovenská akadémia vied to konštatuje po tom, ako dnes na pozvanie predsedu SAV Pavla Šajgalíka navštívil akadémiu predseda Rakúskej akadémie vied Anton Zeilinger. Na oficiálnom stretnutí obidve strany potvrdili záujem o hlbšiu spoluprácu a informovali sa nielen o štruktúre vedeckých ustanovizní, ale aj o praktických problémoch, na ktoré vo vedeckej a výskumnej činnosti narážajú. Informoval o tom hovorca SAV Stano Ščepán.


Slovenská akadémia vied informovala, že napriek výraznému rozdielu v ekonomických podmienkach nachádzajú akadémie prienik vo viacerých inšpiratívnych témach vrátane ekonomického zázemia a možností financovania svojej činnosti. Rakúsku akadémiu vied založili v roku 1847 a je ústrednou rakúskou neuniverzitnou inštitúciou pre vedu a výskum. Rakúsky model sa podľa SAV javí ako progresívnejší a flexibilnejší. Slovenská akadémia vied pripomína, že je zo zákona naviazaná na štátny rozpočet s nízkym percentuálnym podielom financovania z HDP a ešte len rozbieha transformačný proces svojich ústavov na verejno-výskumné inštitúcie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies