Odloženie eHealthu podľa poisťovní zabrzdí reformy

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 10:58 • 2 min
Odloženie eHealthu podľa poisťovní zabrzdí reformy

BRATISLAVA - Odložením projektu elektronického zdravotníctva (eHealth) sa reformy v slovenskom zdravotníctve znova spomalia, vyhlásilo Združenie zdravotných poisťovní (ZZP) SR.

slovakia

left justify in out

"Navyše, ani nový termín spustenia projektu, rok 2017, nie je istý. Nezodpovedaná zostáva aj otázka, či rezort zdravotníctva vráti zdravotným poisťovniam prostriedky, ktoré už poslali na realizáciu eHealthu z verejného zdravotného poistenia," uvádza sa vo vyhlásení ZZP.

 

Odklad spustenia eHealthu podľa poisťovní znamená, že tempo reforiem v zdravotníctve sa v tomto volebnom období opäť spomalilo. "Vzhľadom na to, že sa spustenie DRG neustále odkladá, hrozí, že v zdravotníctve nebude v tomto volebnom období zrealizovaná žiadna zásadná reforma," upozornila prezidentka ZZP Katarína Kafková. Podľa nej je preto otázne, akým spôsobom chce rezort zvrátiť zlý stav v slovenskom zdravotníctve. "Vieme, že dlhy nemocníc nezadržateľne rastú, práve eHealth mal prispieť k lepšiemu hospodáreniu,“ uviedla Kafková. 

 

Projekt eHealth, s ktorého prípravou sa začalo ešte v roku 2008 a pôvodný termín spustenia bol stanovený už na rok 2013, veľmi pravdepodobne nebude podľa ZZP funkčný ani k novému termínu. "Stanovením termínu na rok 2017 sa posúva zodpovednosť za tento projekt na ďalšiu vládu. Odklad navyše znamená zastavenie prác a hrozí, že opätovné naštartovanie bude zbytočne predražené," skonštatovala Kafková. Ide pritom o jeden z najväčších projektov digitalizácie. Pôvodný rozpočet pre eHealth počítal s 250 mil. eur, ale následne boli investičné náklady v roku 2011 skorigované na 130 mil. eur. 

 

Viaceré avizované zmeny v eHealthe súvisiace s odkladom však ZZP víta. Za správne považuje aj rozhodnutie odložiť zjavne zle pripravený projekt. Podľa Kafkovej je však prekvapujúce, že zodpovedné inštitúcie o problémoch s eHealthom s dotknutými subjektmi z oblasti zdravotníctva nediskutovali. "Zdravotné poisťovne, ktoré majú skúsenosť s vlastnou elektronizáciou, viackrát ponúkli pomoc pri nastavovaní projektu," dodala Kafková. Napriek tomu sa posledné stretnutie Rady pre informatizáciu a elektronizáciu zdravotníctva, poradného orgánu ministerky zdravotníctva, na ktorého zasadnutiach sa zúčastňovalo aj ZZP, uskutočnilo pred viac ako rokom, v apríli 2013. 

 

Podľa ZZP zostávajú nezodpovedané viaceré nejasné otázky týkajúce sa už zrealizovaných platieb na eHealth. Zdravotné poisťovne totiž minulý rok na prípravu eHealthu poslali do rozpočtu Národného centra zdravotníckych informácií 3,9 mil. eur na rok 2013 a 9,4 mil. eur na rok 2014. Tento rok by mali opäť posielať 9,4 mil. eur na jeho prevádzku v roku 2015. "Ide o prostriedky z verejného zdravotného poistenia, teda peniaze určené na liečbu pacientov. Je otázne čo sa s tými prostriedkami stalo, ak sa celý projekt odkladá, a či by nemali byť opäť vrátené na svoj pôvodný účel," upozorňuje K. Kafková. Podľa nej, za 9 mil. eur by mohli poisťovne zrealizovať 4 927 926 očkovaní, vymeniť 3 600 bedrových kĺbov, či vykonať 2 098 651 mamografií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona