Odklad splátok poistného pre zamestnávateľov a SZČO sa upravuje

NETKY.SK • 17 December 2020, 10:26 • 2 min
Odklad splátok poistného pre zamestnávateľov a SZČO sa upravuje

Vláda schválila nariadenie, ktoré zamestnávateľom a SZČO umožňuje požiadať o odklad splatnosti poistného.

slovakia

left justify in out

Zamestnávateľom a samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO), ktoré v tomto roku požiadali o odklad splatnosti poistného za  marec, máj, jún a júl, sa splatnosť odvodov za tieto mesiace predĺži z konca tohto roka na koniec júna budúceho roka automaticky. 

 

Firmy a podnikatelia, ktorí už predložili Sociálnej poisťovni čestné vyhlásenie o splnení podmienok odkladu splatnosti poistného za uvedené mesiace, tak už nemusia Sociálnej poisťovni predkladať žiadne dokumenty. 

 

Poistné, ktoré platí zamestnanec, a odvádza ho jeho zamestnávateľ, je zamestnávateľ naďalej povinný odvádzať v pôvodných termínoch splatnosti.

 

 

img

 

Výška poklesu obratu a príjmu

 

Vládou schválené nariadenie umožňuje zamestnávateľom a SZČO s poklesom obratu alebo príjmu z podnikania najmenej o 40 percent požiadať o odklad splatnosti poistného za december tohto roka. Splatnosť decembrových odvodov sa im predĺži takisto do 30. júna budúceho roka.


 "Sociálna poisťovňa v tejto súvislosti zamestnávateľov a povinne poistené SZČO upozorňuje, aby na účely určenia predĺženej lehoty splatnosti poistného na sociálne poistenie za december Sociálnej poisťovni predložili čestné vyhlásenie," uviedla poisťovňa v tlačovej správe.

 

Čítajte tiež: Sociálna poisťovňa bude vyplácať pandemické OČR aj počas prázdnin

 

Formulár 


Poisťovňa pripravuje v týchto dňoch formulár, ktorý bude slúžiť na preukázanie splnenia podmienok odkladu splatnosti odvodov za december tohto roka.

 

Pokles obratu resp. príjmu z podnikania oznámi odvádzateľ poistného Sociálnej poisťovni prostredníctvom pripravovaného elektronického formulára.

 

Ak nemá odvádzateľ poistného prístup k internetu, môže poisťovni doručiť aj listinnú podobu formuláru. Lehota splatnosti poistného na sociálne poistenie za december tohto roka sa za zamestnancov nemení.

 

Čítajte tiež: Zdravotné poisťovne začnú opäť vyplácať doplatky

 

Splátkové kalendáre 


Od začiatku tohto roka do konca júna Sociálna poisťovňa vydala 928 rozhodnutí o povolení splátok dlžných súm, ktoré eviduje od odvádzateľov poistného. 

 

V prvom polroku 2020 došlo k zrušeniu splátkových kalendárov z dôvodov ich nedodržania zo strany dlžníkov v 259 prípadoch na celkovú sumu 507 tisíc eur.

 

Naďalej aktívnych splátkových kalendárov v tomto období zostalo 626 na celkový objem pohľadávok 3,34 mil. eur. Z nich bolo do 30. júna 2020 uhradených 311 tisíc eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies