Odklad daňového priznania nemusí SZČO hlásiť Sociálnej poisťovni

NETKY.SK • 15 Marec 2018, 09:18 • 2 min
Odklad daňového priznania nemusí SZČO hlásiť Sociálnej poisťovni

BRATISLAVA - Samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré majú predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2017, nie sú povinné túto skutočnosť oznamovať Sociálnej poisťovni.

slovakia

left justify in out

Poistné v rovnakej výške ako doteraz, ktoré je určené z vymeriavacieho základu na základe daňového priznania za rok 2016, budú platiť až do 30. septembra 2018, pričom prípadné finančné rozdiely sa nijakým spôsobom nebudú vyrovnávať.

 

Ak samostatne zárobkovo činnej osobe s predĺženou lehotou na podanie daňového priznania vznikne povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie, poistné z novourčenej sumy bude platiť od 1. októbra 2018 so splatnosťou do 8. novembra 2018.

 

"Samostatne zárobkovo činnej osobe, ktorá má predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2017, vznikne povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie od 1. októbra 2018. Je jedno či má predĺženú lehotu na podanie daňového priznania do 30. júna alebo do 30. septembra 2018, ak jej príjem z podnikania a z inej samostatne zárobkovej činnosti podľa osobitného predpisu alebo výnos súvisiaci s podnikaním a s inou samostatnou zárobkovou činnosťou za rok 2017 je vyšší ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu, ktorý je 5472 eur," radí Peter Višváder, hovorca poisťovne.

 

Vznik a zánik povinného poistenia, vymeriavací základ a výšku poistného oznámi Sociálna poisťovňa aj samostatne zárobkovo činnej osobe s predĺženou lehotou na podanie daňového priznania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies