Odkazy obetí detí, ktoré zhoreli v obchodnom centre budia hrôzu

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 06:00 • 2 min
Odkazy obetí detí, ktoré zhoreli v obchodnom centre budia hrôzu

KEMEROVO - Požiar nákupného centra Winter Cherry v meste Kemerovo na Sibíri si vyžiadal 64 obetí. Medzi mŕtvymi je aj mnoho detí. Ich posledné hovory vháňajú slzy do očí.

slovakia

left justify in out

Ľudia si kladú otázky, prečo k tak hrôzostrašnému požiaru muselo dôjsť. Požiar obchodného a zábavného centra v Kemerovo prepukol ešte v nedeľu, uhasiť sa ho podarilo až v pondelok. Záchranári sa následne pustili do rozoberania trosiek a pátrania po nezvestných. Prvotné vyšetrovanie našlo možné ohnisko požiaru. Prvé plamene vzplanuli v detskom kútiku pri trampolinách.

 

Namiesto prázdnin krutá smrť

 

V Rusku pred pár dňami začali jarné prázdniny. Väčšina detí vrátane ich rodičov a učiteľov sa nachádzala v kinosále na štvrtom poschodí.

 

VIDEO Chlapec vyskočil pred plameňmi zo 4. poschodia: Desivé zábery odhaľujú katastrofu po požiari obchodného centra

 

Na rovnakom poschodí sa nachádzal aj detský park vrátane trampolín. Požiar mal údajne vzniknúť práve tu. Prvotná verzia hasičov naznačuje, že smrtiaci oheň mohlo založiť niektoré z detí pomocou obyčajného zapaľovača. Z malého plamienka sa oheň začal šíriť smrteľným tempom.

 

Pár chvíľ pred vznikom požiaru nechali dospelí svoje deti v kinosále. Vydali sa na nákupy. To ešte netušili, že je to možno naposledy, kedy videli svoje ratolesti.

 

Desivé telefonáty rodičom

 

Keď sa oheň rozhorel, obchodným domom sa začala šíriť panika. Kvôli hustému dymu už nebola šanca dostať sa na vrchné poschodia. Rodičia zverejnili posledné rozhovory svojich detí.

 

Jedna z uväznených dievčatiek je aj Viktoria Pochankinyová (12). Jej matka pre denník Siberian Times prezradila jej poslednú desivú komunikáciu: "Volala mi, povedala, že je uväznená v kine a nemôže von. Že je všade dym. Povedala som jej, že si majú dať cez pusu oblečenie, aby sa nenadýchala splodín. Od tej doby neviem, kde je."

 

Aj Vilena Cherniková (11) zavolala vydesená svojej tete, ktorú pravdepodobne vytočila ako posledného volajúceho. "Teta, povedz mamičke, že ju milujem. Povedz celej rodine, že ich milujem." Hovor po týchto vetách skončil.

 

Ľudia skákali z okien

 

Vydesený chlapec Sergej Moskalenko (11) vyskočil z otvoreného okna na štvrtom poschodí. Skončil v kritickom stave v nemocnici.

 

Zábery z bezpečnostných kamier ukazujú zúfalosť aj ďalších vydesených ľudí. "Nejeden človek skočil z okna na štvrtom poschodí," povedal pre Daily Siberian jeden zo svedkov.

 

V mestských nemocniciach podľa agentúry Interfax zostáva 12 zranených, z toho dvaja sú v ťažkom stave.

 

Kvôli požiaru boli zadržané štyri osoby, vrátane riaditeľky centra Nadeždy Suddenokovej, ktorá je medzi testovanými. V médiách sa už objavilo, že požiar sa vyšetruje podľa paragrafov o usmrtenie z nedbanlivosti, o porušenie požiarných predpisov s následkom smrti a o poskytovaní služieb nevyhovuje požiadavkám bezpečnosti. Čo je šokujúce, väčšina únikových východov bola zamknutá.

 

AKTUALIZOVANÉ VIDEO 64 ľudí zomrelo pri požiari v nákupnom centre na Sibíri



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona