Odkaz Frankfurtu: Auto transformer realitou

NETKY.SK • 30 September 2015, 08:38 • 2 min
Odkaz Frankfurtu: Auto transformer realitou

BRATISLAVA - Prvé auto transformer ako realitu predviedla na frankfurtskom autosalóne značka Mercedes-Benz konceptom IAA (Intelligent Aerodynamic Automobile): inteligentného aerodynamického automobilu.

slovakia

left justify in out

IAA s benzínovo-elektrickým pohonom PLUG-IN-HYBRID (205 kW/279 k) realizuje víziu auta transformera: stlačením tlačidla alebo automaticky od rýchlosti 80 km/h zmení svoje tvary štvordverového kupé na aerodynamického rekordéra s hodnotou cw 0,19. Na zadnej časti vozidla sa pritom vysunie osem segmentov, ktoré ho predĺžia až o 390 milimetrov. Klapky v prednom nárazníku sa zasa vysunú smerom von o 25 a o 20 mm smerom dozadu. Zároveň aktívne disky zmenia svoj bočný profil (odstup medzi vonkajšou hranou náboja a lemom ráfika sa zmenší z 55 mm na nulu). O 60 mm smerom dozadu sa zasa posunie lamela v prednom nárazníku a zlepší sa obtekanie spodku vozidla.

 

„Jadrom Mercedes-Benz sú fascinujúce a technicky náročné autá. Inteligentnými inováciami rieši koncept IAA konflikt cieľov funkcia a estetika a ukazuje, že naše nápady k ďalšiemu zvýšeniu efektívnosti nám ešte vydržia nadlho,“ vysvetľuje prof. Dr. Thomas Weber, člen predstavenstva spoločnosti Daimler zodpovedný za jaj výskum a vedúci vývoja divízie Mercedes-Benz Cars.

 

Výnimočné vlastnosti konceptu IAA sú výsledkom súvislého reťazca digitálnych procesov od výskumu a vývoja cez výrobu až po odbyt, logistiku a oblasť poskytovania služieb. Dizajn a aerodynamické tvary konceptu IAA by bez dôsledného digitálneho spojenia rozličných odborných oblastí do siete neboli možné. Na zvládnutie komplexného geometrického dizajnu využili dizajnéri najnovšie algoritmické vývojové metódy. Individuálne upravený softvér umožňuje dynamický návrh v trojdimenzionálnom priestore, ktorý umožňuje simultánne zobrazovanie a návrh rozličných stavov. Takto vzniknuté zložité geometrické tvary sa pomocou inovatívnych výrobných technológií (rapid prototyping) dostali do reality.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies