Odkaz biochemika Pavla Čekana vláde a prosba ľuďom

NETKY.SK • 30 December 2020, 15:49 • 2 min
Odkaz biochemika Pavla Čekana vláde a prosba ľuďom

BRATISLAVA -Jeho tím vytvoril v slovenských podmienkach PCR testy.Viac ako dva milióny daroval štátu, teraz má k nej i ľuďom prosbu.

slovakia

left justify in out

Potom, ako včera večer  vydalo svoje vyhlásenie Konzílium odborníkov, v ktorom požadajú okamžité sprísnenie pravidiel na Slovensku, na alarmujúcu situáciu upozorňuje aj popredný vedec Pavol Čekan, 

 

Pred bránami katastrofy

 

Ak vláda neurobí v boji s pandémiou niečo viac, čakajú nás podľa neho veľmi zlé časy.  „Žiaľ, nemáme inú možnosť než tvrdý lockdown, požiadať o pomoc zahraničných zdravotníkov, či zvážiť výstavbu poľných nemocníc. Situácia v nemocniciach je katastrofálna. Nie sú voľné lôžka, nemocnice sú pred kolapsom, zdravotníci sú vyčerpaní a niektorí COVID pacienti už musia zostať doma. A výhliadky sú ešte horšie. Ak nič nespravíme, za ďalšie 2 týždne očakávame ďalšich 2000 pacientov s ťažkým priebehom infekcie vyžadujúcich hospitalizáciu. Je jasné, že to naše zdravotníctvo veľmi ťažko zvládne," uvádza na sociálnych sieťach slovenský odborník.

 

img

Výzva ľuďom 

 

Vedec zároveň adresoval svoju druhú výzvu aj všetkým Slovákom. 

 „Keď sme darovali naše PCR testy, vylepšovali ich, snažili sa o čo najväčšiu citlivosť a špecificitu, keď sme vyvíjali iné lepšie testy, vždy sme mysleli na to, aby sme pomohli Slovensku zvládnuť boj s pandémiou ešte pred nemocnicami. Veril som, že sa do tejto ťažkej situácie nedostaneme. Ale žiaľ, druhá vlna v Európe, aj u nás, je oveľa silnejšia než sme očakávali. Prosím, zomknime sa. Ešte jeden krát. Teraz sú naozaj oslavy, stretávky, výlety, dovolenky, návštevy nepodstatné. Prosím, pomôžme našim zdravotníkom. Prosím," apeluje na ľudí Pavol Čekan. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies