Odišiel ďalší skvelý herec: Zomrel Juraj Slezáček

NETKY.SK • 6 August 2016, 10:11 • 2 min
Odišiel ďalší skvelý herec: Zomrel Juraj Slezáček

PIEŠŤANY - Včera večer zomrel Slovenský herec Juraj Slezáček. Herec skonal v Piešťanoch.

slovakia

left justify in out

Herca trápila od roku 2015 rakovina ústnej dutiny. Juraj Slezáček bol jeden z mála populárnych ľudí, ktorý o zákernom ochorení dokázal hovoriť otvorene a dokonca s trpkým humorom, pre neho takým typickým.

 

"Rakovina je zvláštna choroba, donúti ťa uvažovať nad tým, čo si dovtedy vytesnil do kúta, prinúti prehodnocovať," napísal herec vo svojej knihe Ako sa stať celebritou.

 

Juraj Slezáček bol členom činohry SND od roku 1964. Od roku 1979 zastával funkciu umeleckého šéfa činohry SND. Okrem toho pracoval ako pedagóg na VŠMU. 

 

Slovákom sa naposledy vryl do pamäti stvárnením manžela Božidary Turzonovovej v seriáli TV JOJ Panelák.

 

Rodák zo Zvolena, ktorý vyrastal v Piešťanoch, absolvoval v roku 1964 štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Vtedy aj začal hrať v Činohre SND v Bratislave.

 

Od roku 1979 do polovice októbra 2005 (s výnimkou rokov 1990-1997) pôsobil vo funkcii riaditeľa Činohry SND. Pod jeho vedením sa táto divadelná scéna v roku 2000 stala členom prestížnej európskej divadelnej siete ETC (European Theatre Convention - Európska divadelná konvencia).

 

Ako dlhoročný pedagóg na VŠMU v Bratislave pôsobil v rokoch 1996-2002 vo funkcii dekana Činohernej a bábkarskej fakulty tejto školy a popritom stále hral.

 

Slezáček stvárnil množstvo postáv na javisku Činohry SND, v televízii, filme či rozhlase. Jednou z nich je nezabudnuteľná postava veliteľa žandárov v muzikáli Na skle maľované. Zahral si v inscenáciách Kým kohút nezaspieva, Timon Athénsky, Leto v Nohante, Pozor na anjelov, Veselé panie z Windsoru, Škola žien, Čas hádzať kamene, aj v Poslednom lete Sarah Bernhardtovej či v Čerticiach. Hral aj v Steinbeckových O myšiach a ľuďoch (aj so svojím psom Clorkom), Porubjakovej Tančiarni, Lehárovej operete Veselá vdova alebo v inscenácii Cyrano z Bergeracu. Na divadelných doskách účinkoval i v inscenáciách Dom v stráni, Mrzák z Inishmaanu, S mamou a Stratégie a rozmary. V roku 2008 účinkoval v hre Václava Havla Odcházení, ktorá bola uvedená v SND.

 

Juraj Slezáček hral vo filmoch Život na úteku, Poéma o svedomí, Fénix, Perinbaba. Uplatnenie našiel aj v dabingu.

Realizoval sa aj v postave Emilka Blichara v televíznom seriáli Panelák, kde účinkoval so svojím psom.

 

V januári 2003 získal Juraj Slezáček Cenu ministra kultúry SR za rok 2002. Prezident SR mu udelil 1. júna 2004 ocenenie Kríž prezidenta SR II. stupňa za významné zásluhy o rozvoj slovenského divadelníctva a filmového umenia. V roku 2008 sa stal čestným občanom Piešťan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies