Odídenci zo SNS žiadajú pre starostov a primátorov minimálne strednú školu

NETKY.SK • 22 August 2011, 11:58 • 2 min
Odídenci zo SNS žiadajú pre starostov a primátorov minimálne strednú školu

Odídenci zo SNS žiadajú pre starostov a primátorov minimálne strednú školu

slovakia

left justify in out

img

Starostom či primátorom sa má od najbližších komunálnych volieb stať len ten kandidát, ktorý má ukončené úplné stredoškolské vzdelanie. Novú kvalifikačnú podmienku navrhujú bývalí poslanci NR SR za SNS Anna Belousovová a Rudolf Pučík (obaja nezávislí) v novele zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí, ktorou sa bude Národná rada SR zaoberať na septembrovej schôdzi.
      Podľa poslancov má starosta množstvo kompetencií a úloh, a tak sa javí súčasný stav, keď ním môže byť aj osoba s nižším vzdelaním, ako neprijateľný. "Dochádzalo a dochádza k situáciám, že za starostu obce mohli byť a boli zvolení občania, ktorí boli negramotní, resp. ktorých vedomostná úroveň nezodpovedala požiadavkám predpokladaným pre výkon tejto funkcie," tvrdia Belousovová a Pučík.
      Poslanci uvádzajú, že táto situácia nastala a môže opätovne nastať najmä v obciach, v ktorých postupom času väčšinu obyvateľov tvoria neprispôsobiví občania, z ktorých je určité percento negramotných alebo pologramotných. Z nedávnej minulosti je známy medializovaný prípad starostu Richnavy Vladimíra Pokutu (RIS), ktorý mal ťažkosti s prečítaním sľubu. Pokuta tvrdil, že čítať a písať vie a problémy mu spôsobila tréma.
      Predkladatelia novely sú si istí, že nová požiadavka nie je diskriminačná. Antidiskriminačný zákon spočíva v zákaze diskriminácie z dôvodu pohlavia, náboženského vyznania alebo viery, rasy, príslušnosti k národnosti alebo etnickej skupine, zdravotného postihnutia, veku, sexuálnej orientácie, manželského stavu a rodinného stavu, farby pleti, jazyka, politického alebo iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, majetku, rodu alebo iného postavenia.
      "Je teda jednoznačné, že stanovením kvalifikačných predpokladov pre výkon verejnej funkcie starostu obce nebude porušený princíp rovnakých podmienok občanov k tejto verejnej funkcii," argumentujú. Keďže funkcia starostu obce je funkciou verejnou, Belousovová a Pučík sa domnievajú, že nová požiadavka minimálnej kvalifikácie môže byť len prínosom pre rozvoj týchto samosprávnych územných celkov.
      Podľa súčasného znenia zákona môže byť za starostu či primátora zvolený len občan, ktorý dovŕšil vek minimálne 25 rokov, nemá zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody, nie je vo výkone trestu či nemá pozbavenú alebo obmedzenú spôsobilosť na právne úkony.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies