Odíde Poľsko z Európskej únie?

NETKY.SK • 10 September 2021, 14:40 • 2 min
Odíde Poľsko z Európskej únie?

Spor medzi Poľskom a EÚ vyvolaný poľskými reformami v oblasti súdnictva sa nedávno prehĺbil. Predseda poľskej opozičnej Občianskej platformy Tusk nevylučuje odchod Poľska z Európskej únie. V prípade, že sa súčasná kampaň vládnucej strany Právo a spravodlivosť, skrátene PiS, vymkne spod kontroly, môže dôjsť aj k takémuto scenáru.

slovakia

left justify in out

Poliaci podľa Tuska môžu z EÚ odísť "rýchlejšie, ako sa komukoľvek zdá".  Vysokopostavený predstaviteľ PiS pred dvoma dňami vyslovil pochybnosti o ďalšej spolupráci Poliakov s EÚ, čím vyvolal celonárodnú debatu.

 

Šéf poslaneckého klubu PiS Ryszard Terlecki v stredu povedal, že ak bude EÚ aj naďalej pokračovať v súčasnom smerovaní, Poľsko "bude musieť hľadať drastické riešenia". Písal o tom na svojej webovej stránke Poľský rozhlas. Poľsko podľa Terleckeho slov nechce z EÚ odísť, nemôže sa však nechať tlačiť do niečoho, čo obmedzí jeho slobodu a rozvoj.

 

Možno vás zaujme: Maďarsko podporilo Poľsko a odsúdilo "nehorázne útoky Bruselu"

 

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller však vo štvrtok uviedol, že Poľsko z EÚ neodchádza. "Chceme, aby Poľsko bolo členom EÚ. Takisto však chceme v rámci tohto bloku zastávať aktívnu úlohu," povedal podľa Poľského rozhlasu.

 

Spor medzi Poľskom a EÚ vyvolaný poľskými reformami v oblasti súdnictva sa nedávno prehĺbil. Európska komisia sa rozhodla požiadať Súdny dvor EÚ o uloženie finančných sankcií voči Varšave pre reformu poľskej justície. Zahraniční pozorovatelia vnímajú zmeny v poľskej justícii pod taktovkou vládnej strany Právo a spravodlivosť ako pokus o podkopanie nariadení Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies