Odhalili príčinu záhadnej spavej choroby obyvateľov v kazašskej obci

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 11:45 • 2 min
Odhalili príčinu záhadnej spavej choroby obyvateľov v kazašskej obci

ASTANA - Po rokoch bádania odborníci napokon odhalili príčinu záhadnej spavej choroby, ktorá od roku 2010 postihuje časť obyvateľov kazašskej obce Kalači.

slovakia

left justify in out

Ako napísal denník Siberian Times, príčinou je zvýšenie koncentrácie oxidu uhoľnatého v kombinácii s uhľovodíkovými parami, čo vyvoláva pokles hladiny kyslíka. Touto depriváciou možno vysvetliť náhlu stratu vedomia u obyvateľov obce.

 

Francúzska televízia BFM TV s odvolaním sa na uvedený ruský denník oznámila, že odborníci k tomuto záveru dospeli na základe analýzy vyše 7000 odobratých vzoriek a dlhodobého sledovania postihnutých osôb. O výsledkoch ich analýzy informoval začiatkom júla kazašský vicepremiér Berdybek Saparbajev. Podľa jeho slov zistený fenomén súvisí s blízkou uránovou baňou v Krasnogorsku, v ktorej sa síce od rozpadu Sovietskeho zväzu neťaží, ale aj naďalej má negatívny vplyv na atmosféru a životné prostredie v okolí.

 

Podľa Siberian Times úrady teraz budú pokračovať v presídľovaní obyvateľstva, ku ktorému pristúpili už začiatkom tohto roka. Mnohí obyvatelia obce však nijaké symptómy choroby nemali a nechcú sa preto ani sťahovať do iných obcí.

 

Tým, ktorí majú o presídlenie záujem, úrady poskytujú náhradné ubytovanie i prácu. V novom bydlisku sa príznaky spavej choroby neprejavujú ani u tých, ktorí ňou v obci Kalači trpeli, napísala na jar agentúra TASS. Ľudia, ktorí sú spavou chorobou postihnutí, náhle zaspávajú kedykoľvek na niekoľko hodín či dokonca dní, pociťujú akútnu únavu, majú problémy s koordináciou a výpadky v pamäti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies