Odhalili gang pašerákov cigariet podozrivých z napojenia na teroristov

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 11:36 • 2 min
Odhalili gang pašerákov cigariet podozrivých z napojenia na teroristov

NEW YORK - Pätnásť mužov palestínskeho pôvodu zatkli v New Yorku za základe obvinenia z členstva v gangu, ktorý v rámci USA už prepašoval cigarety za milióny dolárov. Úrady predpokladajú, že viacerí zo zadržaných sú napojení na militantné hnutie Hamas a ďalšie podobné skupiny.

slovakia

left justify in out

Muži sú obvinení z nezákonného obchodovania s viac ako miliónom kartónov nezdanených cigariet, prepašovaných z Virgínie, ktoré sa predávali v obchodoch v New Yorku. 

Vyšetrovatelia priznali, že zatiaľ nie je jasné, kam peniaze z ich predaja putovali, ale v minulosti sumy získané podobným spôsobom inými gangmi plynuli hnutiu Hamas, ktoré spravuje palestínske pásmo Gazy, a šiitskému hnutiu Hizballáh. Obe organizácie sú vládou Spojených štátov považované za teroristické.

Zadržaných mužov, ktorí sú vo vyšetrovacej väzbe, obvinili  z korupcie, prania špinavých peňazí a porušenia daňových zákonov. V prípade, že budú súdom uznaní za vinných, hrozí im 25 rokov väzenia.

Okrem toho, že štát New York a mesto New York odhadujú daňový únik na 80 miliónov dolárov, gang mal z transakcií zisk najmenej desaťmiliónový. 

Napriek tomu ani jeden zo zadržaných neviedol nákladný životný štýl "bohatých a slávnych," uviedol newyorský generálny prokurátor Eric Schneiderman. "Sme veľmi znepokojení tým, kam tie peniaze šli," dodal. 

Policajný komisár New Yorku Ray Kelly pripomenul, že jeden zo zadržaných mal kontakty s Omarom Abdelom Rahmanom, prezývaným aj "slepý šejk", ktorý je vo väzení za pomoc pri útoku na Svetové obchodné centrum z roku 1993. 

Ďalší bol dôverníkom muža, ktorý bol odsúdený na 141 rokov za vraždu študenta brooklynskej ješivy z roku 1994. 

O iného zadržaného sa zaujímala polícia v súvislosti s tým, že v štvrti Brooklyn býval v rovnakom dome ako bývalý poradca Músu abú Marzúka, ktorý bol vo vedení Hamasu. 

Dvaja zo zadržaných mužov boli na území USA ilegálne. Ďalší boli naturalizovanými občanmi alebo mali povolenie na trvalý pobyt.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies