Odhalili dôkazy ochorenia zo sŕdc starých štyristo rokov

NETKY.SK • 3 December 2015, 14:31 • 2 min
Odhalili dôkazy ochorenia zo sŕdc starých štyristo rokov

BRATISLAVA - Vedcom sa podarilo odhaliť dôkazy ochorenia v ľudských srdciach starých takmer štyristo rokov.

slovakia

left justify in out

Päticu orgánov objavili archeológovia uloženú samostatne v olovených urnách v tvare srdca v ruinách stredovekého kláštora vo francúzskom meste Rennes. Štyri srdcia sa vďaka zabalzamovaniu zachovali, čo umožnilo ďalší výskum.


"Každé srdce bolo iné a odhalilo svoju časť prekvapení," priblížila Rozenn Colleter z francúzskeho Národného inštitútu pre archeologický výskum (Institut national de recherches archéologiques préventives). Ako antropologička vysvetlila, nie je bežné, aby archeológovia pracovali s organickými artefaktmi. "Iba jedno srdce patrilo žene, a bolo veľmi znehodnotené, a teda sme ho nemohli študovať," popísala zasa Fatima-Zohra Mokrane z Nemocnice v Rangueil v meste Toulouse. Podľa nápisu na urne jedno srdce patrilo šľachticovi Toussaintovi Perrienovi, ktorý zomrel v roku 1649. Najstaršia bola urna z roku 1584, najmladšia z roku 1655.


Výskumníci srdcia vyčistili, odstránili balzamovací materiál a vyšetrili s pomocou magnetickej rezonancie, počítačovej tomografie a ďalších moderných metód. To ukázalo, že jedno srdce bolo zdravé a tri z nich mali zjavné príznaky aterosklerózy, čiže ochorenia, pri ktorom sa cievy upchávajú usadeninami z cholesterolu, vápnika a iných látok. Na základe tohto zistenia vedci potvrdili, že toto ochorenie nie je nové a čelili mu aj ľudia pred štyristo rokmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies