Odhaliť legalizáciu kradnutých áut má pomôcť napojenie na európsku databázu

NETKY.SK • 9 August 2011, 10:16 • 2 min
Odhaliť legalizáciu kradnutých áut má pomôcť napojenie na európsku databázu

Odhaliť legalizáciu kradnutých áut má pomôcť napojenie na európsku databázu

slovakia

left justify in out

img

Informačný systém EUCARIS prešiel na Slovensku testovaním a pripravuje sa prvá fáza jeho spustenia. Napojenie na spoločnú európsku databázu vozidiel by malo policajtom pomôcť odhaliť legalizáciu odcudzených automobilov.
      Slovenský parlament schválil pripojenie k EUCARISu - Európsky informačný systém vozidiel a vodičských preukazov - už pred troma rokmi. "V súčasnosti prebehne jeho prvá fáza spustenia, ktorá umožňuje špecializovaným útvarom pomocou systému EUCARIS lustrovať vozidlá v spoločnej európskej evidencii vozidiel," povedal TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.
      Ak vozidlo už bolo zaregistrované v inej krajine, slovenskí policajti nájdu pri jeho preregistrácii údaje o výrobcovi, identifikačné a evidenčné číslo, dátum prvej evidencie, typ paliva a potvrdenie o krádeži. Policajný úrad začne minulosť vozidla preverovať, ak v databáze krajiny, v ktorej malo byť predtým, evidované údaje vozidla nenájdu, ak sa údaje v databáze a údaje od žiadateľa odlišujú alebo ak je v EUCARIS napísané, že vozidlo bolo odcudzené.
      Krádeže sú len jedna z foriem nelegálnej činnosti s motorovými vozidlami. Tvrdí to Miroslav Strelec zo spoločnosti, ktorá vykonáva kontrolu originality vozidiel. "Za ostatné roky sa prudko rozmohla iná forma okrádania ľudí, ktorou je legalizácia vozidiel. Kým riziko krádeže poisťovňa poistí, riziko skonfiškovania legalizovaného vozidla políciou poistí málokto," povedal Strelec. Vozidlá sa podľa neho legalizujú v krajinách s nízkou úrovňou kontroly pri preregistračnej procedúre a Slovensko medzi ne stále patrí. Legalizácia prebehne tak, že sa na zmenenú identitu auta získajú pravé doklady. Nový majiteľ takto zlegalizovaného automobilu vo väčšine prípadov o jeho pôvode nemá tušenie.
      "Preregistračná procedúra musí obsahovať tri kontroly: dôsledné overenie identity - originality identifikátorov vozidla, overenie pravosti dokladov a pôvodnosť úradného vypísania a porovnanie overených údajov v pátracích systémoch a relevantných registroch s vozidlami," upozornil Strelec. V praxi to podľa neho funguje tak, že policajný orgán napríklad nezistí neoprávnenú zmenu VIN vozidla (identifikačného čísla - pozn. TASR) a dostatočne neoverí, respektíve nemá možnosť priamo overiť predkladané - najmä zahraničné doklady. "Na legalizáciu sa často používajú doklady z iných vozidiel alebo doklady pravé, ktoré boli získané v bianko – nevypísanej podobe," načrtol Strelec.
      Policajti budú môcť v informačnom systéme EUCARIS tiež overiť, či žiadateľovi o vodičský preukaz nebol v inej európskej krajine už vodičský preukaz vydaný. V minulosti si takto na Slovensku nechali vystaviť nové vodičské preukazy napríklad Nemci, ktorým vo vlasti zakázali šoférovať, pretože jazdili opití alebo pod vplyvom drog.
      Podľa policajných štatistík bolo do konca júna tohto roku na Slovensku odcudzených 1362 vozidiel. Oproti rovnakému obdobiu minulého roku je to o 346 vozidiel menej. Vlani na Slovensku odcudzili 3354 vozidiel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies