Odhalenie pamätníka Biľakovi preskúma prokuratúra vo Svidníku

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 09:57 • 2 min
Odhalenie pamätníka Biľakovi preskúma prokuratúra vo Svidníku

BRATISLAVA – Umiestnením pamätnej tabule Vasilovi Biľakovi v obci Krajná Bystrá v okrese Svidník sa bude zaoberať Okresná prokuratúra vo Svidníku.

slovakia

left justify in out

Oznámila to generálna prokuratúra Ondrejovi Dostálovi, ktorý podal podnet, či inštalovaním tabule nebol spáchaný trestný čin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd, popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov, výroby extrémistických materiálov, rozširovania extrémistických materiálov a prechovávania extrémistických materiálov. Generálna prokuratúra Dostálovi oznámila, že prokuratúra vo Svidníku je miestne príslušná na preskúmanie jeho podnetu.

 

Podnet na prešetrenie podozrenia zo spáchania trestného činu v súvislosti s inštaláciou pamätnej tabule Vasilovi Biľakovi zaslali na Generálnu prokuratúru SR spolu s Dostálom poslanec parlamentu Peter Osuský s podpredsedami Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Jurajom Petrovičom a Ivanom Kuhnom. "Skutková podstata niektorého z vyššie uvedených trestných činov mohla podľa nášho názoru byť naplnená v súvislosti s inštaláciou pamätnej tabule Vasilovi Biľakovi v obci Krajná Bystrá v okrese Svidník a jej slávnostným odhalením dňa 21. februára 2015 a s vystúpením predsedu Komunistickej strany Slovenska Jozefa Hrdličku vo vysielaní televízie TA3 dňa 23. februára 2015," uvádza Dostál. Žiadajú prešetriť aj to, či niektorí z účastníkov slávnostného odhalenia pamätnej tabule nespáchali trestný čin aj ako členovia extrémistickej skupiny, keďže podľa zákona sa extrémistickou skupinou rozumie "spolčenie najmenej troch osôb na účely spáchania trestného činu extrémizmu“.

 

Dostál tiež upozorňuje, že by bolo potrebné preveriť, či "KSS svojou činnosťou nenapĺňa skutkovú podstatu uvedených trestných činov, a teda či jej predstaviteľov a členov nemožno považovať za členov extrémistickej skupiny spolčených za účelom spáchania trestných činov extrémizmu."

 

Odhalenie pamätníka Vasilovi Biľakovi odsúdil Ústav pamäti národa, odmietavé stanovisko vyjadrili pracovníci Historického ústavu Slovenskej akadémie vied, ku ktorému sa pripojili aj riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič a riaditeľ Ústavu politických vied SAV Miroslav Pekník. Biľakovi odhalili 21. februára pamätník v jeho rodnej obci Krajné Bystré. Pamätník nasledujúcu noc výtvarníci Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz postriekali na protest červenou farbou. Po deviatich dňoch busta Vasila Biľaka nebola na svojom mieste. Svidnícki policajti preverujú jej zmiznutie ako krádež.


rp;bl



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona