Odhalené obchodovanie s orgánmi v Kosove naberá na rozmeroch

NETKY.SK • 30 Apríl 2013, 17:55 • 2 min
Odhalené obchodovanie s orgánmi v Kosove naberá na rozmeroch

PRIŠTINA - Prokurátor misie Európskej únie v Kosove (EULEX) začal nové stíhanie v súvislosti s podozreniami z ilegálneho obchodovania s ľudskými orgánmi. Najnovšie obvinenia sa týkajú ôsmich ľudí vyšetrovaných pre údajnú účasť na organizovanom zločine a obchodovaní s ľuďmi, píše sa v stanovisku úradu EÚ pôsobiaceho v kosovskom hlavnom meste Priština. Identitu podozrivých však EULEX zatiaľ nezverejnil.

slovakia

left justify in out

Nové vyšetrovanie spustili len deň po tom, ako súd patriaci do štruktúr EULEX v pondelok poslal za mreže päť osôb zapletených do obchodovania s ľudskými orgánmi. Pondelňajší verdikt bol prelomový, keďže išlo o odsúdenie prvých osôb, ktoré mali byť súčasťou mafie obchodujúcej s orgánmi v tejto časti západného Balkánu. Najvyšší, osemročný trest dostal prominentný prištinský urológ Lufti Dervishi - uznali ho vinným z účasti na organizovanom zločine a obchodovaní s ľuďmi. Jeho syna Arbana Dervishiho odsúdili na sedem rokov a ďalších troch spolupáchateľov na jeden až tri roky.

Prípady sa odohrali pred piatimi rokmi v kosovskej nemocnici Medicus, kde vykonali najmenej 30 ilegálnych odobratí obličiek a následných transplantácií pre chorých pacientov. Obchodníci hľadali darcov najmä v chudobnejších častiach východnej Európy a Strednej Ázie. Za svoju obličku dostali približne 15-tisíc eur, zatiaľ čo pacienti zaplatili za celý zákrok 100-tisíc eur. Medzi čakateľmi na obličku boli najmä Izraelčania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona