Odhady volebných výsledkov v Nemecku naznačujú značné straty strán koalície

NETKY.SK • 24 September 2017, 19:22 • 2 min
Odhady volebných výsledkov v Nemecku naznačujú značné straty strán koalície

BERLÍN - Jasné víťazstvo strán únie CDU/CSU v dnešných parlamentných voľbách v Nemecku potvrdzuje aj odhad ich výsledkov z dielne spoločnosti infratest dimap, ktorý zverejnil prvý program verejnoprávnej televízie ARD.

slovakia

left justify in out

Podľa neho síce strany únie môžu získať 32,7 percenta hlasov, avšak stratili oproti voľbám spred štyroch rokov 8,8 percenta voličov. Druhá Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), ktorej vedenie už naznačilo odchod do opozície, by dnes mohla získať 20,2 percenta hlasov, čo predstavuje pokles o 5,5 percenta oproti ostatným voľbám.

 

Naopak, liberáli z FDP si môžu polepšiť o 5,7 percenta a s určitosťou sa vrátia do parlamentu. Odhad predpokladá ich zisk na úrovni 10,5 percenta, teda o takmer tri percentá menej ako môže získať pravicovopopulistická Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá by si tak polepšila o 8,7 percenta a vôbec po prvý raz bude mať zástupcov v Bundestagu. Zelení s odhadovanýmo ziskom 9,4 a strana Ľavica so ziskom 8,9 percenta by si mali polepšiť iba mierne (o jedno percento, respektíve o 0,3 percenta).

 

Údaje z odhadu, ktorý zverejnil druhý program verejnoprávnej televízie ZDF s odvolaním sa na Forschungsgruppe Wahlen, sa líšia iba minimálne. Podľa nich by strany únie mali získať 33,3 percenta hlasov, SPD 20,8, kým AFD 13,2 percenta hlasov. Zisk liberálov z FDP by mohol činiť 10,1, zelených 9,2 a strany Ľavica 8,9 percenta.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies