Odesa si pripomína druhé výročie tragédie na Kulikovom poli

NETKY.SK • 2 Máj 2016, 11:32 • 2 min
Odesa si pripomína druhé výročie tragédie na Kulikovom poli

ODESA - Obyvatelia ukrajinského mesta Odesa dnes prinášali kvety na námestie Kulikovo pole, aby si pripomenuli tragické udalosti spred dvoch rokov, keď pri násilnostiach v meste zahynulo 48 ľudí a ďalších vyše 250 utrpelo zranenia.

slovakia

left justify in out

Prípravy na popoludňajší spomienkový míting na Kulikovom poli narušila anonymná správa, že námestie je zamínované. Polícia areál uzavrela a prehľadávala ho detektormi.

 

Udalosti v Odese spred dvoch rokov súviseli s celkovou situáciou na Ukrajine, kde vo februári 2014 došlo k zosadeniu proruského prezidenta Viktora Janukovyča a jeho vlády a jej nahradeniu prozápadným kabinetom.

 

Odporcovia tejto zmeny v Odese si na znak protestu na Kulikovom poli postavili stanový tábor. Druhého mája 2014 sa v meste rozpútali potýčky medzi radikálnymi protivládnymi aktivistami a futbalovými fanúšikmi z Charkova a Odesy. Veľká pouličná bitka sa skončila zničením stanového tábora a podpálením Domu odborov, kam sa skryli protivládni demonštranti. Nepokoje v meste si vyžiadali životy 48 ľudí. Zranených ich bolo viac ako 250.

 

Ukrajinskí vyšetrovatelia od začiatku pracovali s niekoľkými verziami príčin nepokojov, pričom hlavnou bola tá, že šlo o provokáciu radikálov. Požiar Domu odborov majú podľa nej na svedomí protivládni aktivisti, ktorí zo strechy budovy hádzali zápalné fľaše na futbalových ultras. Ukrajina prišla aj s tvrdením, že nepokoje vyvolali ruské tajné služby. Táto stopa sa však neskôr nepotvrdila, podobne ako ani dohady o použití otravných látok.

 

Ukrajinská generálna prokuratúra odovzdala súdom na prerokovanie tri kauzy. Ako podozriví zo spáchania série trestných činov v nich vystupuje 23 ľudí a po ďalších 13 je vyhlásené pátranie. Sú medzi nimi občania Ukrajiny, Ruska a Bieloruska.

 

Agentúra RIA Novosti dnes konštatovala, že vyšetrovanie udalostí v odeskom Dome odborov sa ešte stále neskončilo. Ukončené nie je ani vyšetrovanie postupu miestnej polície, ktorá je podozrivá z nedbanlivosti. To isté platí aj v prípade prešetrovania zásahu hasičov, ktorí údajne k požiaru vyrazili neskoro a ľuďom v ohrození údajne neposkytli náležitú pomoc.

 

Správa medzinárodnej poradnej skupiny Rady Európy na vyšetrovanie udalostí z novembra 2015 konštatovala, že postup Kyjeva pri objasňovaní tragédie v Odese nebol v súlade s Európskou konvenciou o ľudských právach. Nespokojnosť s tým, že vyšetrovanie prípadu viazne, vyjadrila aj Pozorovateľská misia OSN pre ľudské práva.

Agentúra Ukrinform dnes informovala, že vedúci delegácie EÚ na Ukrajine Jan Tombiňski vyzval ukrajinské orgány, aby vykonali nezávislé a transparentné vyšetrovanie tragédie z 2. mája 2014 v Odese. Zdôraznil tiež, že všetky osoby zodpovedné za zločiny musia byť postavené pred súd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona