Oddnes si Slováci už počas štátnych sviatkov nenakúpia!

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 11:12 • 2 min
Oddnes si Slováci už počas štátnych sviatkov nenakúpia!

BRATISLAVA – Od dnešného dňa vošla do platnosti novela, ktorá sprísňuje otváracie hodiny našich obchodov počas viacerých štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja. Namiesto tri a pol dňa sa ich počet zvýšil na pätnásť a pól dňa.

slovakia

left justify in out

"V záujme ochrany zamestnancov sa v súlade s kultúrnymi tradíciami SR ustanovujú dni, počas ktorých nie je možné nariadiť a ani dohodnúť so zamestnancom prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác," uvádza sa v novele zákonníka.

 

Týmito dňami budú: 1. január, 6. január, Veľký piatok, Veľkonočná nedeľa, Veľkonočný pondelok, 1. máj, 8. máj, 5. júl, 29. august, 1. september, 15. september, 1. november, 17. november, 24. december po 12. hodine, 25. december a 26. december. Výnimku dostali len tie prevádzky, ktoré zabezpečujú nevyhnutné potreby obyvateľstva ako napríklad čerpacie stanice.

 

V prípade zatvorenia obchodov počas Veľkonočného pondelka pôvodne novela Zákonníka práce počítala so zatvorením obchodov len do 14. hodiny. Parlament však nakoniec schválil pozmeňujúci návrh Ľuboša Blahu (Smer-SD) a obchody tak budú zatvorené celý deň.

Schválením ďalšieho pozmeňujúceho návrhu Mariána Kéryho (Smer-SD) bude počas 8. mája a 1. septembra platiť výnimka na predaj kvetov a 1. novembra na predaj kvetov a predmetov určených na výzdobu hrobového miesta.

 

V susednom Maďarsku, ktoré sa snažilo ísť podobnou cestou ako Rakúsko a zatvorilo brány svojich obchodných centier počas všetkých nediel sa tento krok stretol s obrovskou nespokojnosťou Maďarov. Tí tak apelovali na vládnych činiteľov, aby opätovne schváli ich otvorenie počas týchto dní, že vládny činitelia boli nútení znova obchodné centrá otvoriť. Znovuotvorenie sa niektorým zamestnancom pozdáva z dôvodu príplatkov, avšak veľká väčšina namieta, že stráca právo na deň odpočinku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies