Oddnes platia zmeny v úveroch na bývanie, uľahčia refinancovanie drahších hypoték

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 11:01 • 2 min
Oddnes platia zmeny v úveroch na bývanie, uľahčia refinancovanie drahších hypoték

BRATISLAVA - Splatenie hypotéky bude odteraz lacnejšie. Dnešným dňom totiž nadobúda účinnosť novela zákona o úveroch na bývanie z dielne ministerstva financií, ktorá bankám nariaďuje znížiť poplatok za predčasné splatenie hypotéky na maximálne 1 % zo zostatku úveru. Novela prináša viacero zmien v prospech spotrebiteľov.

slovakia

left justify in out

Klienti bánk budú mať lepší prehľad o tom, koľko zaplatia na úrokoch z úveru na bývanie a o koľko im klesne istina úveru do najbližšej zmeny úrokovej sadzby. Takéto informácie im budú totiž banky po novom poskytovať ešte pred uzatvorením zmluvy. Spotrebitelia ich budú dostávať aj v prípade, ak budú chcieť svoj úver na bývanie splatiť iným úverom.

 

Novelou zákona sa zavádza aj zákaz pre veriteľa požadovať od spotrebiteľa zabezpečenie úveru na bývanie vyššou hodnotou ako je výška záväzku spotrebiteľa vyplývajúceho zo zmluvy o úvere na bývanie. Týmto ustanovením sa má dosiahnuť ochrana spotrebiteľa pred neprimeranými požiadavkami od veriteľov. Spotrebitelia budú mať tiež lepšie informácie o ponúkanom úvere na bývanie. Medzi povinne poskytované všeobecné informácie patria napríklad údaje o type úrokovej sadzby, celkovej výške úveru na bývanie či budúcich možných nákladoch nezahrnutých do celkových nákladov spotrebiteľa.

 

Novela zákona umožňuje klientom bánk odstúpiť od zmluvy o úvere na bývanie bez uvedenia dôvodu do 14 kalendárnych dní odo dňa uzavretia zmluvy. Zavádza sa aj nový Európsky štandardizovaný informačný formulár, takzvaný ESIS. Prostredníctvom neho budú veritelia poskytovať spotrebiteľom stanovené všeobecné a predzmluvné informácie o úvere.

 

Právna norma má ďalej prispieť k zlepšeniu posudzovania úverovej bonity klienta. Finančné inštitúcie majú zohľadňovať najmä schopnosť spotrebiteľa dodržať povinnosti vyplývajúce zo zmluvy o úvere na bývanie a skutočnosti, ktoré by mohli ovplyvniť jeho schopnosť splácať úver počas celého obdobia trvania zmluvy. Veritelia sú povinní na účely poskytovania úverov na bývanie a posúdenia schopnosti spotrebiteľa splácať úver poskytovať údaje o úveroch aspoň do jedného elektronického registra údajov.

 

Novela prináša aj nové povinnosti pre finančných agentov. Tí majú napríklad informovať o výške provízií, ktoré im má veriteľ alebo tretia strana zaplatiť za služby súvisiace so zmluvou o úvere na bývanie. Ak výška provízií alebo iných stimulov nie je známa v čase oznámenia, finančný agent informuje spotrebiteľa, že skutočná výška provízií alebo iných stimulov bude uvedená v neskoršom štádiu vo formulári ESIS.

 

Veritelia sú okrem toho povinní posudzovať riziká pri úveroch, ktoré sú poskytnuté prostredníctvom finančných agentov. Finančné inštitúcie majú povinnosť takéto úvery monitorovať osobitne. Na základe požiadavky musí byť spotrebiteľ informovaný o rozdieloch vo výškach provízií v percentách, ktoré prijíma finančný agent za vykonávanie finančného sprostredkovania od jedného alebo viacerých veriteľov.

 

Právnou normou sa upravujú aj podmienky pri poskytnutí úveru v cudzej mene, sťažnosti, reklamácie a podmienky mimosúdneho riešenia sporov a zmeny sa dotknú aj dohľadu nad poskytovateľmi úverov na bývanie. Novela tiež vymedzuje, aké náklady možno a nemožno použiť na výpočet ročnej percentuálnej miery nákladov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies