Oddnes možno opäť žiadať o príspevok na zateplenie rodinného domu

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 08:49 • 2 min
Oddnes možno opäť žiadať o príspevok na zateplenie rodinného domu

BRATISLAVA – Majitelia rodinných domov starších ako 10 rokov môžu od dnešného dňa opäť požiadať o štátny príspevok na ich zateplenie. Po splnení podmienok môžu získať najviac 6500 eur. V rámci druhej výzvy je možné predložiť 500 žiadostí.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja vyhlásilo druhú výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie príspevku na zateplenie rodinného domu 9. mája. Šéf rezortu Roman Brecely (nominant #Siete) verí, že vďaka tomuto príspevku bude viac ľudí bývať v energeticky úspornejších domoch. „Kvalitné zateplenie môže domácnostiam výrazným spôsobom znížiť ich výdavky a pomôže ich rodinným rozpočtom,“ uviedol.

 

Po vyplnení elektronického formulára systém pridelí uchádzačovi identifikačné číslo a vygeneruje listinnú podobu žiadosti. Spolu s prílohami ju žiadateľ predloží ministerstvu do piatich pracovných dní. Žiadosti sa môžu podávať do 6. júla, ak sa dovtedy nenaplní ich maximálny počet.

 

O príspevok je možné požiadať po ukončení zateplenia rodinného domu, ale aj pred jeho realizáciou. Vzťahuje sa aj na práce začaté po 31. decembri 2014. Príspevok, o ktorý vlastník domu požiada po ukončení zateplenia, dostane do 90 dní. Ak však žiadosť príde ešte pred zatepľovaním, proces sa predĺži o čas jeho realizácie, ktorý môže byť najviac jeden rok. Peniaze tak žiadateľ získa najneskôr do 15 mesiacov.

 

Dotácia sa môže poskytnúť do výšky 30 % oprávnených a uhradených nákladov, najviac v sume 6000 eur v závislosti od dosiahnutých tepelnoizolačných schopností konštrukcií a hodnoty potreby tepla na vykurovanie. Ďalších 500 eur možno dostať ako kompenzáciu nákladov za vypracovanie projektovej dokumentácie zateplenia a energetického certifikátu. Maximálna výška príspevku tak môže dosiahnuť 6500 eur.

 

Nárok na dotáciu má vlastník domu na území SR, ktorý je využívaný výlučne na bývanie a užíva sa aspoň 10 rokov. Celková podlahová plocha jednopodlažného domu môže byť najviac 150 štvorcových metrov (m2) a pri viacpodlažnom dome je hranica stanovená na 250 m2. Znenie výzvy je dostupné na webovom portáli www.zatepluj.sk a na sídle ministerstva www.mindop.sk.

 

Štát tento rok vyčlenil na zatepľovanie rodinných domov 30 miliónov eur. V rámci prvej výzvy programu sa od 16. marca do 12. apríla elektronicky registrovalo 230 žiadateľov. V listinnej podobe bolo rezortu výstavby doručených 134 žiadostí, ktoré posudzuje. Zvyšných 96 žiadostí ministerstvo písomne nedostalo, preto v ich prípade zastaví konanie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies