Oddelenie funkcií šéfa NS a Súdnej rady prešlo do druhého čítania

NETKY.SK • 7 September 2011, 13:45 • 2 min
Oddelenie funkcií šéfa NS a Súdnej rady prešlo do druhého čítania

Oddelenie funkcií šéfa NS a Súdnej rady prešlo do druhého čítania

slovakia

left justify in out

img

Funkcia predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR by sa mala oddeliť od funkcie predsedu Súdnej rady SR. Predpokladá to novela Ústavy SR, ktorú dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Na definitívne schválenie právnej normy však bude potrebných aspoň 90 hlasov, ktoré koalície nemá. Opozícia zámer vládnych strán kritizuje a nechce ju podporiť.
      Novela základného zákona štátu zavádza inštitút nezlučiteľnosti funkcie člena Súdnej rady s funkciou predsedu a podpredsedu NS SR. Táto zmena prináša so sebou aj novely ďalších zákonov, a to o sudcoch a prísediacich, Súdnej rade SR a o súdoch.
      Súvisiaca novela zákona o Súdnej rade, ktorá rovnako prešla do ďalšieho legislatívneho procesu, zase mení spôsob obsadzovania Súdnej rady. Ak prejde novela ústavy a Štefan Harabin na čele tohto orgánu skončí, predsedu Súdnej rady budú voliť spomedzi seba jej členovia, rovnako aj odvolávať, nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých členov. Zároveň si sudcovia budú voliť zo svojich radov deviatich zástupcov do 18-člennej rady za obvod každého krajského súdu, plus by bol samostatný volebný obvod pre Najvyšší súd. V súčasnosti je jediný volebný obvod pre celé územie SR. Deväť členov by sa takýmto spôsobom malo voliť už na budúci rok. Ak zmena ústavy neprejde, ministerka spravodlivosti pripravila alternatívny návrh s ôsmimi volebnými obvodmi.
      Súčasne sa v záujme zvýšenia transparentnosti činnosti Súdnej rady navrhuje, aby jej hlasovanie bolo vždy verejné a súčasne, aby bolo vylúčené hlasovanie Súdnej rady "per rolam". Z rovnakého dôvodu sa má zaviesť inštitút odlišného stanoviska v prípade nesúhlasu člena Súdnej rady s jej rozhodnutím. Podobne ako v prípade iných ústavných orgánov, ktoré rozhodujú v zbore, sa navrhuje zaviesť povinnosť zverejňovať materiály, o ktorých Súdna rada rokuje. Rovnako sa majú zverejňovať aj odlišné stanoviská členov Súdnej rady.
      Balík zmien v justícii obsahuje aj novelizáciu zákona o sudcoch a prísediacich, o ktorej však dnes poslanci hlasovať nestihli a na rad sa tak dostane v stredu (7.9.) dopoludnia. Podľa nej sa majú sudcovia znovu hodnotiť každých päť rokov. Takéto periodické hodnotenie bolo zrušené v roku 2008. Novela tiež zavádza mechanizmus opätovného hodnotenia v prípade predchádzajúceho zistenia nedostatkov v ich práci. Na ich odstránenie majú mať jeden rok.
      Hodnotenie nemá vykonávať priamo predseda súdu, ale predsedovia grémií a kolégií. Nanovo sa koncipujú kritériá posudzované pri hodnotení sudcu, pričom zásadná zmena spočíva v zavedení mechanizmu ich bodovania. Prideľovať body za sledované kritériá má predseda grémia či kolégia, predseda súdu a hodnotiaca komisia, ktorú vytvára sudcovská rada. Ak nevyhovie, bude to dôvod pre vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti s možnosťou zániku funkcie sudcu. Výsledky sa majú zverejňovať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies