Odcudzenú bránu z Dachau našli zrejme v nórskom Bergene

NETKY.SK • 2 December 2016, 17:14 • 2 min
Odcudzenú bránu z Dachau našli zrejme v nórskom Bergene

BERGEN/DACHAU - Časť brány bývalého nacistického koncentračného tábora Dachau ležiaceho neďaleko bavorského Mníchova, ktorú neznámi páchatelia odcudzili 2. novembra 2014, sa zrejme našla v nórskom Bergene.

slovakia

left justify in out

Nemecká polícia dnes potvrdila, že sa našli otváracie dvere, na ktorých figuroval neslávne známy nápis "Arbeit macht frei" (Práca oslobodzuje). Podľa jej informácií nórski kolegovia dostali anonymný podnet, na základe ktorého našli zrejme predmet, ktorého krádež pred viac ako dvoma rokmi vyvolala značný rozruch.

 

Čierne železné dvere boli súčasťou väčšej kovanej brány a mali rozmery 190x 95 cm. Páchatelia sa k nim dostali počas noci, pričom museli preliezť vonkajšie oplotenie areálu.

 

Pracovisko nemeckej kriminálnej polície vo Fürstenfeldbrucku získalo už zo severskej krajiny fotografiu nálezu, na základe ktorej s veľkou pravdepodobnosťou predpokladá, že ide skutočne o bránu z Dachau.

 

Dachau v blízkosti rovnomenného mestečka bol vôbec prvým koncentračným táborom, ktorý nemecký nacisti založili už v roku 1933, krátko po uchopení moci v Nemecku. Do 29. apríla 1945, keď tábor oslobodili americké jednotky, v Dachau zomrelo vyše 40.000 väzňov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona