Odčleňovanie častí obcí sa nezmení

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 11:52 • 2 min
Odčleňovanie častí obcí sa nezmení

BRATISLAVA - O oddelení časti obce od materskej obce budú naďalej rozhodovať všetci obyvatelia dotknutého územia. Parlament dnes zamietol novelu zákona o obecnom zriadení, v ktorej poslanec za OĽaNO Martin Fecko navrhoval, aby o oddelení časti obce rozhodovali v referende iba obyvatelia z územia, ktoré sa chce oddeliť.

slovakia

left justify in out

Fecko navrhoval, aby si časť obce mohla vynútiť referendum o rozdelení petíciou, ktorú by muselo podpísať najmenej 60 percent jej obyvateľov. Petícia alebo referendum sa však podľa poslanca Obyčajných ľudí a nezávislých osobností mali konať až po splnení zákonom stanovených podmienok. Obec sa podľa nich môže rozdeliť, ak nové obce budú mať katastrálne územie alebo súbor katastrálnych území tvoriaci súvislý územný celok, najmenej 3 000 obyvateľov a ak urbanisticky nesplynuli s jej ostatnými časťami. Naopak, obec nemožno rozdeliť, ak do rozvoja odčleňovanej časti obce boli vložené investície, od ktorých je závislá celá obec. 

Fecko k týmto podmienkam doplnil ďalšiu, podľa ktorej dĺžka spoločnej hranice katastrálneho územia odčleňovanej časti a materskej obce nesmie byť menšia než polovica obvodu celkovej dĺžky hranice katastrálneho územia odčleňovanej časti obce. 

Poslanec OĽaNO rovnako upozorňoval, že v súčasnosti často dochádza k nežiaducemu stavu, keď obec pomerne veľkej rozlohy často sústredí finančné prostriedky najmä na rozvoj svojho centra. "Obyvatelia okrajových častí, ktorí si tiež želajú mať v dostupnej blízkosti napríklad upravené futbalové ihrisko, klubové miestnosti pre rozvoj záujmových činností mládeže či starších ľudí, dôstojný dom smútku či fungujúcu materskú školu, sú tak nepriamo diskriminovaní, keďže na riešenie ich problémov už finančné prostriedky nezvýšia," tvrdil poslanec. 

Zároveň pripomenul, že za socializmu bolo mnoho obcí násilne pričlenených k väčším obciam bez toho, aby obyvatelia týchto dnešných už len "častí obcí" mali možnosť sa k takémuto pričleneniu slobodne vyjadriť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies