Odchodom na dôchodok sa dlžník exekúcie nezbaví

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 13:40 • 2 min
Odchodom na dôchodok sa dlžník exekúcie nezbaví

BRATISLAVA - Mnohí penzisti a aj ľudia v preddôchodkovom veku sa domnievajú, že im exekútori nemajú čo zobrať, resp. že nástupom na dôchodok im exekúcie zaniknú.

slovakia

left justify in out

Sociálna poisťovňa preto upozorňuje, že odchod do starobného dôchodku neznamená ukončenie exekučných zrážok. Takisto to neznamená, že sa poistenec svojich dlhov zbaví.

 

Sociálna poisťovňa mu ich bude naďalej mesačne zrážať z dôchodku, pretože je to jej zákonnou povinnosťou. Dôchodkové dávky majú totiž charakter príjmu – nahrádzajú odmenu za prácu. Podľa platných právnych predpisov sú tak jedným z príjmov, z ktorých sa primerane podľa zákona vykonávajú zrážky zo mzdy dôchodcu. Poisťovňa o výkone exekučných zrážok z dôchodku sama nerozhoduje, len plní povinnosti vyplývajúce jej ako platiteľovi dôchodku z právnych predpisov, ktoré sú nariadené exekučným orgánom.

 

Počet osôb, ktorým Sociálna poisťovňa pravidelne zráža z dôchodkových dávok z dôvodu exekúcie, neustále stúpa. Kým na konci januára 2015 poisťovňa evidovala pri dôchodkoch 28.962 exekučných zrážok, 31. januára 2016 ich zaznamenala 32.046. Najčastejším dôvodom vzniknutých dlhov a exekúcií sú zvyčajne neplatenie výživného, daní a poplatkov, poistného na sociálne poistenie či na zdravotné poistenie, neuhradenie pôžičiek od bankových alebo nebankových subjektov.

 

Dôležité pre každého občana je najmä ustrážiť si rovnováhu príjmov a výdavkov a nepodľahnúť lákavým reklamám, ktoré sú mnohokrát zavádzajúce a mnohým môžu spôsobiť finančné problémy. Preto je dôležité predchádzať dlhom a exekúciám, osobitne v prípade starších ľudí ešte pred dovŕšením dôchodkového veku.

TASR informovala Sociálna poisťovňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies