Odchodom Británie z EÚ zanikne na kontinente do 500 tisíc pracovných miest

NETKY.SK • 5 Júl 2016, 15:45 • 2 min
Odchodom Británie z EÚ zanikne na kontinente do 500 tisíc pracovných miest

BERLÍN - V štúdii nemeckého ústavu Prognos sa konštatuje, že odchod Veľkej Británie z EÚ povedie na kontinente k strate viac ako 500.000 pracovných miest. Osamostatnenie krajiny však výrazne spomalí jej hospodársky vzostup a v roku 2025 sa odhaduje jej hrubý domáci produkt (HDP) o 15 % nižší, než keby zostala Británia v európskej dvadsaťosmičke.

slovakia

left justify in out

O prognóze informovala agentúra DPA, ktorá má dokument k dispozícii. Dôsledky brexitu v priamych zahraničných investíciách nebudú hneď markantné, tie sa prejavia až časom.

 

Ústav predpokladá, že už na konci tohto roka klesnú investície na Ostrovoch o 10 %. „Straty sa budú do roku 2025 zväčšovať. Od roku 2018 prestane mať Británia výhody s členmi EÚ pri výmene tovarov. Podľa štúdie „nová obchodná dohoda bude mať nepriaznivé podmienky“ pre Britániu. Okrem toho hodnota libry klesne, takže dovozy do Británie zdražejú. Tie budú viesť k vzostupu inflácie.

 

Hospodárske straty Británie sa budú zvyšovať do roku 2025, potom sa celkovo zmiernia. V Nemecku bude v dôsledku brexitu vo finálnom roku o 70.000 pracovných miest menej, na kontinente spolu zanikne vyše 500.000 miest.

 

Podľa niektorých prognóz publikovaných v tlači v Británii je výsledkom referenda o odchode z EÚ ohrozených až 900.000 pracovných príležitostí.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies