Odchod z EÚ vezme Británii pol milióna pracovných miest, klesli by aj platy

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 14:15 • 2 min
Odchod z EÚ vezme Británii pol milióna pracovných miest, klesli by aj platy

LONDÝN - Británia by do dvoch rokov stratila minimálne pol milióna pracovných miest, ak by krajina odhlasovala odchod z Európskej únie. Okrem toho by pád libry prudko nahor posunul infláciu. Povedal to v pondelok britský minister financií George Osborne.

slovakia

left justify in out

Mesiac pred referendom o členstve Británie v EÚ šéf britského rezortu financií vyhlásil, že mzdy zamestnancov po úprave o infláciu by v najbližších dvoch rokoch klesli o takmer 3 %.
Pokles miezd by sa tak podľa Osborna rovnal zníženiu zárobkov o takmer 800 libier (GBP) ročne v prípade zamestnancov pracujúcich na celý úväzok a poberajúcich priemerný zárobok. Osborne sa takto vyjadril v súvislosti so zverejnením správy rezortu financií o krátkodobých dôsledkoch odchodu Británie z Európskej únie.


Podľa analýzy britského ministerstva financií by sa krajina po odchode z EÚ mohla dostať do rok trvajúcej recesie. Scenár miernejšieho šoku založený na predpoklade, že Británia dosiahne s úniou obchodnú dohodu, ráta s tým, že o dva roky bude britská ekonomika o 3,6 % menšia, ako by bola v prípade zotrvania v únii. Ak by však krajina odišla z jednotného trhu, jej ekonomika by utrpela vážnejší šok. Podľa tohto scenára by o dva roky bola ekonomika Británie o 6 % menšia, ako by bola v prípade zachovania členstva v EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona