Odchod Veľkej Británie z EÚ by mohol poškodiť britskú ekonomiku

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 12:16 • 2 min
Odchod Veľkej Británie z EÚ by mohol poškodiť britskú ekonomiku

LONDÝN - Odchod Veľkej Británie z Európskej únie by mohol viesť k tomu, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny by bol do roku 2030 každoročne o 2,2 percenta menší v porovnaní s alternatívou, že by krajina zostala členom EÚ.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v pondelok britský think tank Open Europe. Takýto nepriaznivý vývoj by nastal v prípade, že by sa Británii, ktorá by už nebola členom EÚ, nepodarilo s úniou dosiahnuť dohodu o voľnom obchode a zároveň by neliberalizovala zahraničný obchod so zvyškom sveta.


Najoptimistickejším scenárom pre Britániu by bola situácia, v ktorej by mala dohodu o voľnom obchode s EÚ, uskutočnila by veľmi ambicióznu dereguláciu svojej ekonomiky a takmer úplne by zliberalizovala zahraničný obchod so zvyškom sveta. Výsledkom by bolo to, že HDP krajiny by bol v roku 2030 o 1,6 percenta väčší, ako v prípade, že by zostala členom EÚ. Znamenalo by to však, že britskí pracujúci by čelili vyššej konkurencii zo strany takzvaných nízkonákladových krajín. Najpravdepodobnejším scenárom však podľa Open Europe je to, že britský HDP by bol trvalo o 0,8 percenta menší, ak by Veľká Británia uzavrela komplexnú obchodnú dohodu s EÚ, ale neurobila by nič iné.


Britská Konzervatívna strana sľubuje, že ak v máji tohto roka zvíťazí vo voľbách, uskutoční do konca roku 2017 referendum o tom, či krajina má zostať členom EÚ. Strana sa takto snaží neutralizovať príťažlivosť protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorá zastáva odmietavý postoj k EÚ. Labouristická strana je stúpenkyňou EÚ, ale chce reformu jej inštitúcií, liberálni demokrati, ktorí sú teraz vo vládnej koalícii s konzervatívcami, sú rozhodnými stúpencami EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies