Odchod kollárovcov z SaS bude pre stranu znamenať koniec

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 15:32 • 2 min
Odchod kollárovcov z SaS bude pre stranu znamenať koniec

BRATISLAVA - Je to koniec SaS, okomentoval odchod piatich poslancov a 75 členov zo strany SaS politológ Ján Baránek.

slovakia

left justify in out

"Nevidím tam vôbec priestor na revitalizáciu, lebo sa rozpadla kvôli predsedovi," povedal agentúre SITA. Podľa Baránka strana neurobila žiadny záver z volebného prepadu v roku 2012. "Čo iné ako koniec môže znamenať takýto rozpad a krach," hovorí. Odídenci by podľa neho mali rovno založiť stranu. "Hoci nie som priaznivcom zakladania nových strán, liberálny volič momentálne nemá alternatívu, ak nechce voliť SaS, takže akurát v tomto prípade by bolo namieste založiť stranu," skonštatoval Baránek s tým, že nechápe, prečo chcú odídenci z SaS zakladať občianske združenie. "Nevidím v tom logiku," dodal.

Politológ Miroslav Kusý si myslí, že rozpad SaS je dôsledok pádu, ktorý zažili liberáli v posledných voľbách. "Je to rozpad raketovo úspešnej strany," povedal agentúre SITA s tým, že ľudia okolo Sulíka budú mať problémy udržať sa v parlamente aj po najbližších voľbách. "Musel by sa stať zázrak, aby sa Sulík pri svojej neústupčivosti mohol vrátiť po voľbách v roku 2016," tvrdí Kusý. Odídenci majú podľa jeho slov malé šance, aby sa mohli uchytiť samostatne. "V iných stranách by boli len do počtu, nemôžu počítať, že by sa stali nejakými lídrovskými postavami," dodal politológ.

Pravica je momentálne vo fáze prehodnocovania, myslí si Baránek. "V skoro celom spektre pravicových strán sú turbulencie, čo do veľkej miery vyplýva z krachu predchádzajúcej vlády a z toho, že strany po neúspešných voľbách neurobili sebareflexiu," uviedol a dodal, že v roku 2016 môže byť všetko inak. "Toto je fáza prehodnocovania a prípravy na niečo nové. Ide len o to, čo to nové bude," uzavrel Baránek.

Zo strany Sloboda a Solidarita dnes vystúpilo päť poslancov NR SR a približne 75 členov. Zo SaS odchádzajú poslanci Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba. Všetci zároveň vystúpili z poslaneckého klubu SaS. Kollár zároveň oznámil, že zakladajú liberálnu platformu Liberálna dohoda, ktorá bude fungovať ako občianske združenie. Ako povedal Kollár, stranu opúšťa takmer tretina regionálnych predsedov, takmer polovica tímlídrov, ktorí sú kľúčovými pre tvorbu programu strany.

V súčasnosti podľa Kollára prebiehajú neformálne rokovania s ostatnými lídrami v stredopravom priestore. „Boli sme oslovení kolegami k vytvoreniu novej pravice, ktorá by bola schopná postaviť sa vláde Roberta Fica a vláde jednej strany v parlamentných voľbách v roku 2016,“ povedal na tlačovej besede s tým, že nevylučuje žiadne možnosti v súvislosti s politickou budúcnosťou, teda ani založenie novej strany. Občianske združenie chce byť podľa neho kotvou pre odchádzajúcich členov SaS. „Združenie je otvorené pre ľudí, ktorí sa chcú podieľať na výraznej zmene správy vecí verejných,“ povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies