Odchod Grécka z eurozóny nás môže vyjsť pekne draho

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 09:29 • 2 min
Odchod Grécka z eurozóny nás môže vyjsť pekne draho

BRATISLAVA - Kvôli eurovalu môže za odchod Grécka z eurozóny zaplatiť podľa denníka SME veriteľom aj Slovensko. Premiér Robert Fico síce vyhlásil, že odchod Grécka Slovensko nijako neohrozí, no nemusí to byť podľa denníka celkom pravda.

slovakia

left justify in out

"Ak krajina nebude schopná splácať svoje záväzky a požičali sme jej peniaze, pravdepodobne nás to viac či menej postihne," povedal pre denník analytik ČSOB Marek Gábriš. Zatiaľ sme síce Grécku reálne nepožičali ani euro, ale pri tvorení trvalého eurovalu sme sa za krajinu zaručili.

 

Slovensko vystavilo záruky za dlhopisy v hodnote 1,6 miliardy eur, ktoré vydal euroval. Podľa analytikov znamenajú tieto záruky problém. "Ak Gréci peniaze nesplatia a zároveň rezervy eurovalu nebudú v budúcnosti stačiť na splatenie dlhopisov, budú sa prostriedky vymáhať od ručiteľov, ktorým je aj Slovensko," povedala pre denník hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies