Odchod evakuovaných horolezcov po útoku odložili

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 07:56 • 2 min
Odchod evakuovaných horolezcov po útoku odložili

ISLAMABAD - Turisti, ktorí liezli na druhý najvyšší pakistanský štít Nanga Parbat v čase, keď militanti zabili 11 ľudí v základnom tábore pod touto horou, čakajú na vrátenie svojho vybavenia, až potom budú môcť odcestovať domov.

slovakia

left justify in out

Horolezci to uviedli v Islamabade na smútočnom obrade za desiatich zahraničných horolezcov a pakistanského sprievodcu, ktorých v sobotu 22. júna zabili islamskí radikáli pri útoku na tábor. Medzi oficiálne potvrdenými obeťami je slovenský občan, uviedol minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Pakistanskí predstavitelia podľa svetovej tlačovej agentúry AP informovali, že medzi zabitými cudzincami sú dvaja slovenskí občania, jeden Američan s čínskym občianstvom, traja Ukrajinci, dvaja Číňania, jeden štátny príslušník Litvy a jeden občan Nepálu.

K útoku militantov v uniformách pakistanských bezpečnostných síl došlo na vrchole horolezeckej sezóny v oblasti, ktorá je pokladaná za jednu z najpokojnejších v Pakistane - v okrese Diámir na území Gilgit-Baltistán.

Poľská horolezkyňa Aleksandra Dziková uviedla, že horolezcov evakuovali zo základného tábora vrtuľníkom a dovolili im vziať si so sebou iba jeden batoh, kvôli obmedzeniam váhy.

Poľka dodala, že dúfajú, že armádny vrtuľník im zásoby dovezie dolu alebo že nosičom dovolia ísť hore po ich výstroj. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies