Odchod Británie z EÚ ohrozí suverenitu Gibraltáru

NETKY.SK • 29 Máj 2016, 11:50 • 2 min
Odchod Británie z EÚ ohrozí suverenitu Gibraltáru

BRUSEL - Gibraltársky premiér Fabian Picardo varoval, že suverenita tejto britskej zámorskej enklávy bude ohrozená, ak britskí voliči v júnovom referende rozhodnú o vystúpení Británie z EÚ.

slovakia

left justify in out

Picardo sa pre televíziu Sky News vyjadril, že v takom prípade by sa enkláva mohla dostať pod tlak vlády v Madride, aby Gibraltár zvážil spoločnú suverenitu so Španielskom, ak si chce zachovať prístup na spoločný trh.

 

Podľa Picarda súčasný španielsky minister zahraničných vecí sa jasne vyjadril, že "brexit môže znamenať uzavretie hraníc....a že ak Gibraltár chce prístup na spoločný trh a právo na voľný pohyb, mali by sme znova zvážiť spoločnú suverenitu so Španielskom, čo sa (však) na Gibraltáre nikto nechystá spraviť".

 

Vzťahy medzi Gibraltárom a Španielskom sa naposledy vyostrili v júli roku 2013, keď začali Briti v sporných vodách pri pobreží Gibraltáru z betónových kvádrov budovať umelý útes. Španielsko vyhlásilo, že útes obmedzuje jeho rybárov, a na výstavbu útesu zareagovalo sprísnením hraničných kontrol a pohrozilo, že prijme ďalšie opatrenia vrátane 50-eurového hraničného poplatku.

 

Sky News upozornila, že ak Británia opustí EÚ, spôsobí to ekonomike Gibraltáru vážne problémy. Tamojšia ekonomika pritom v posledných rokoch zaznamenáva strmý rast, najmä v odvetví finančných služieb a hernom priemysle.

 

Podľa Picarda Španielsko v prípade brexitu môže uzavrieť hranicu s Gibraltárom. Každý deň pritom cez ňu v smere Španielska prechádza asi 10.000 ľudí, ktorí majú prácu na druhej strane hraníc.

 

O pristúpení Gibraltáru k Španielska sa v tejto enkláve konali referendá v roku 1967 a 2002, ale voliči v oboch prípadoch túto možnosť odmietli.

 

V Gibraltáre žije 23.000 osôb s volebným právom, ktorí predstavujú 0,05 percenta všetkých britských voličov, čo znamená, že ich hlasy budú mať na výsledok referenda nepodstatný význam, uviedla Sky News.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona