Odchod Británie z EÚ môže podľa manažérov AXA znížiť jej HDP o 2 až 7 %

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 11:40 • 2 min
Odchod Británie z EÚ môže podľa manažérov AXA znížiť jej HDP o 2 až 7 %

LONDÝN - Odchod Británie z Európskej únie (EÚ) môže znížiť jej hrubý domáci produkt (HDP) do roku 2030 o 2 až 7 %. Vyplýva to zo správy investičných manažérov spoločnosti AXA, ktorú dnes zverejnila agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Najnovšie prieskumy pritom naznačujú, že výsledok referenda vo štvrtok 23. júna bude veľmi tesný, keďže voliči sú rozdelení na dva temer rovnako veľké tábory stúpencov aj odporcov brexitu.

 

AXA očakáva, že Briti sa v referende nakoniec rozhodnú pre členstvo v EÚ, no zároveň vyzýva investorov, aby sa zabezpečili pred prípadným brexitom.

 

"Referendum otvorilo Pandorinu skrinku celej škály politických neistôt v Európe, od balkanizácie k tesnejšej integrácií," uvádza sa v správe.

 

Spoločnosť pripomína, že hlasovanie za odchod z EÚ sa okamžite a výraznou mierou odrazí na rizikových aktívach, ale zároveň ich zasiahne menej ako počas globálnej finančnej krízy pred ôsmimi rokmi. Nevylučuje ani dlhšie trvajúce obdobie negatívnej spätnej väzby medzi trhmi, ekonomikami a politickým vývojom v Európe. AXA preto odporúča investorom, aby boli opatrní a zvážili všetky riziká, najmä pri investíciách do akcií.

 

Napriek všetkému AXA očakáva, že britskí voliči sa nakoniec rozhodnú hlasovať pre zotrvanie v únii a úľava po referende prinesie krátke oživenie na trhoch.

 

AXA dnes zároveň ponechala svoju prognózu pre globálnu ekonomiku bez zmeny a naďalej predpovedá, že jej výkon stúpne o 2,8 %. Upozorňuje však, že jej rast je stále krehký, pričom slabší výkon výrobného sektora v USA nahrádza zrýchlenie hospodárskeho rastu eurozóny a Japonska.

 

Všetky významné centrálne banky sa v dôsledku politickej aj ekonomickej neistoty rozhodli pre "nečinnosť". V prípade brexitu však AXA očakáva, že budú koordinovane pumpovať likviditu, aby upokojili situáciu na trhoch.

Ak sa Briti rozhodnú pre členstvo, centrálne banky pôjdu každá "svojou cestou". Americká Fed by tak už v júli mohla zvýšiť úrokovú sadzbu, zatiaľ čo Európska centrálna banka pravdepodobne v septembri oznámi rozšírenie svojho programu nákup aktív a aj japonská centrálna banka na jeseň oznámi ďalšie kvantitatívne uvoľňovanie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies