Odchod Británie z EÚ môže negatívne ovplyvniť aj voľný pohyb koní

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 10:55 • 2 min
Odchod Británie z EÚ môže negatívne ovplyvniť aj voľný pohyb koní

LONDÝN - V súvislosti s odchodom Británie z EÚ sa zvyčajne spájajú obavy z obmedzenia voľného pohybu osôb. Brexit by však mohol negatívne ovplyvniť aj doterajšiu slobodu pohybu koní a ďalších zvierat medzi Spojeným kráľovstvom a zvyšnými 27 krajinami Únie, všíma si britský denník Guardian.

slovakia

left justify in out

Súčasné benevolentné pravidlá týkajúce sa pohybu koní majú kľúčový význam pre fungovanie tradičných britských dostihov. Platná dohoda medzi Britániou, Francúzskom a Írskom, troma členskými štátmi EÚ, zaručuje plynulé presuny dostihových koní medzi týmito troma krajinami.

 

Na základe smernice EÚ sa tieto transfery môžu realizovať len na základe zvieracieho pasu a záznamu v príslušnej centrálnej databáze. Nie sú potrebné žiadne veterinárne potvrdenia ani colné dokumenty, ktorých vybavenie je finančne alebo časovo náročné.

 

Či to tak zostane aj po brexite, je zatiaľ nejasné, čo vyvoláva obavy o osud rozsiahleho britského a írskeho "priemyslu" zaoberajúceho sa chovom a prepravou koní. Britská premiérka Theresa Mayová presadzuje, aby Spojené kráľovstvo opustilo spoločný európsky trh aj colnú úniu. Sľubuje však zachovanie bezproblémového režimu na hraniciach Británie.

 

"Neistota, ktorá pretrváva v mnohých otázkach okolo brexitu sa týka aj živých zvierat: domácich miláčikov, dobytka a samozrejme koní. EÚ totiž uľahčuje pohyb koní medzi svojimi členskými krajinami," zdôraznila írska europoslankyňa Mairead McGuinnessová.

 

V podobnom duchu sa vyjadrila aj Lucy Greayerová, ktorej firma z anglického grófstva Berkshire sa profesionálne zaoberá prepravou koní.

 

"Jednoducho nevieme, čo sa stane, keď brexit bude realitou. Môže to dopadnúť tak, že vždy, keď budú John Gosden alebo Sir Michael Stoute (poprední britskí dostihoví tréneri, pozn. TASR) posielať svoje kone do Francúzska, budú musieť mať colnú dokumentáciu. A to bude stáť peniaze a čas," varovala Greayerová.

 

Už teraz vznikajú takéto problémy napríklad pri presunoch britských koní do Švajčiarska, ktoré nie je členskou krajinou EÚ. Pre britské dostihy majú kľúčový význam Francúzsko a Írsko, ktoré by sa po brexite mali ocitnúť za novozavedenými britskými hranicami.

 

Veľké znepokojenie panuje najmä medzi početnými írskymi chovateľmi plnokrvníkov, ktorí významne prispievajú do rozpočtu Írskej republiky. Osem z desiatich írskych plnokrvníkov smeruje práve do Británie.

 

Orgán dozerajúci na dostihy v Británii (British Horseracing Authority, BHA) už v tejto súvislosti kontaktoval vládu premiérky Mayovej a vyzval ju, aby počas nadchádzajúcich rokovaní s EÚ brala do úvahy aj záujmy chovateľov koní.

 

Manažér BHA Will Lambe však vyjadril presvedčenie, že sa súčasný voľný pohyb dostihových koní medzi Britániou, Írskom a Francúzskom podarí zachovať aj v zmenených podmienkach po brexite. Príslušná trojstranná dohoda medzi týmito krajinami totiž vznikla skôr než samotná Európska únia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona