Odchod Británie z EÚ by spôsobil zníženie rating krajiny až o dva stupne

NETKY.SK • 30 Október 2015, 09:57 • 2 min
Odchod Británie z EÚ by spôsobil zníženie rating krajiny až o dva stupne

LONDÝN - Rating Británie by mohol klesnúť až o dva stupne, ak odíde z Európskej únie (EÚ), uviedla agentúra Standard & Poor's (S&P). Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Odhlasovanie vystúpenia z únie by zrejme viedlo k zníženiu úverovej známky o jeden stupeň a v prípade výrazného zhoršenia vzťahov medzi Londýnom a Bruselom by rating klesol o ďalší stupeň, povedal pre Reuters šéf oddelenia S&P pre ratingy štátov Moritz Kraemer.

 

Podpora zotrvania v EÚ zo strany Britov prudko klesla v dôsledku prílevu migrantov do Európy. To viedlo mnohých voličov k podpore odchodu z únie. Referendum o zotrvaní Británie v EÚ by sa malo konať do konca roka 2017.

S&P hodnotí úverovú bonitu Británie najvyššou známkou AAA od roku 1978. V júni však zhoršila výhľad jej ratingu na negatívny. Ako dôvod uviedla riziko tzv. Brexitu, teda vystúpenia Británie z EÚ.

 

"Ak prídeme k záveru, že odchod z EÚ je pravdepodobný v strednodobom horizonte, môžeme znížiť rating potenciálne o viac než jeden stupeň, to bude záležať od okolností, ako napríklad od očakávaných budúcich vzťahov s EÚ," uviedol Kraemer.

 

Prieskum zrealizovaný začiatkom tohto mesiace ukázal, že až 39 % Britov podporuje odchod, čo je najviac od roku 2012. Ešte v júni sa podpora Brexitu nachádzala na úrovni 27 %.

 

Ďalším faktorom je, či Škótsko zostane po Brexite súčasťou Veľkej Británie. Škótska vláda totiž vyhlásila, že prípadný odchod Británie z EÚ by viedol k ďalšiemu hlasovaniu o nezávislosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies