Odchod Británie z EÚ by Nemecko mohol stáť desiatky miliárd eur

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 18:17 • 2 min
Odchod Británie z EÚ by Nemecko mohol stáť desiatky miliárd eur

BERLÍN - Ak by Británia odišla z Európskej únie, pre Nemecko by to do konca roka 2017 mohlo znamenať stratu až do 45 mld. eur, keďže by to pravdepodobne poškodilo export najväčšej európskej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo štúdie DZ Bank, ktorú zverejnili vo štvrtok. "V prípade nemeckej ekonomiky ide o veľa, pretože Veľká Británia patrí k jej najdôležitejším obchodným partnerom," uviedla ekonómka DZ Bank Monika Bovenová.


Ak by Briti odhlasovali odchod z EÚ, nemecké hospodárstvo by začalo pociťovať vplyvy v druhej polovici tohto roka, konštatovala Bovenová. V takom prípade by nemecká ekonomika v tomto roku posilnila iba o 1,4 % a nie o 1,8 %, ako DZ Bank v súčasnosti prognózuje. V budúcom roku by podľa štúdie banky nemecké hospodárstvo vzrástlo iba o 0,5 %. Zatiaľ banka odhaduje, že v roku 2017 bude rast nemeckej ekonomiky na úrovni 1,7 %.


"V našom krízovom scenári dokonca očakávame miernu recesiu v Nemecku na prelome rokov," povedala Bovenová. Vlani nemecký export do Veľkej Británie stúpol o takmer 13 % na sumu takmer 90 mld. eur. Viac tovarov Nemecko vyviezlo iba do USA a Francúzska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies