Odchod Británie je podľa Remišovej škoda pre nich i pre nás

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 09:13 • 2 min
Odchod Británie je podľa Remišovej škoda pre nich i pre nás

BRATISLAVA – Odchod Británie z EÚ je podľa poslankyne OĽaNO Veroniky Remišovej veľká škoda pre nich, aj pre nás.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako povedala dnes pre agentúru SITA, rokovania o podmienkach vystúpenia budú trvať dlho, ale ako predsedajúca krajina EÚ musíme zabezpečiť, aby boli hlavné veci jasné čo najskôr. „Nič nie je horšie, ako neistota, hlavne pre našich ľudí žijúcich a pracujúcich v Británii. Stále dúfam, že sa podarí zachovať slobodu pohybu, práce a obchodovania, hoci je to v protiklade s referendovými sľubmi v Británii,“ upozornila poslankyňa s tým, že kto chce mať voľný prístup na trh EÚ, musí dodržiavať veľkú časť nariadení prijatých členskými krajinami, ale má oveľa menšiu možnosť ovplyvňovať ich.


Ešte naliehavejšou výzvou pre naše predsedníctvo by mal byť podľa Remišovej začiatok diskusií, ako reformovať úniu, aby dokázala lepšie odpovedať na dnešné problémy, „aby sme v Bruseli riešili dôležité veci, ktoré zjednodušia život ľuďom a podnikom, alebo posilnia postavenie Európy vo svete.“ Európska únia nám podľa poslankyne OĽaNO po stáročiach krvavých bojov umožnila mierovú spoluprácu medzi našimi krajinami. „Bola by škoda, ak by sme sa vrátili k vzájomnému súpereniu a nevraživosti. Okrem zhoršenia ekonomickej situácie by sme sa tak stali obeťami stále silnejšej Číny a Ruska,“ myslí si Remišová.


Za úplne najdôležitejšie však považuje, aby sa politici konečne prestali pri každej príležitosti doma vyhovárať na Brusel, hoci sami za každé rozhodnutie prijaté v Bruseli hlasovali. „Rozhodnutie v Bruseli neprijímajú nejakí úradníci, ale volení ministri členských štátov a ľuďmi volení europoslanci. Odchod Veľkej Británie je z veľkej časti aj dôsledkom takejto nezodpovednej a populistickej politiky predstaviteľov štátov,“ vyhlásila Remišová.


Sčítanie hlasov zo štvrtkového referenda o členstve Británie v EÚ bolo zavŕšené dnes ráno v anglickom grófstve Cornwall, kde podobne ako vo väčšine susedných obvodov zvíťazili zástancovia vystúpenia z tohto bloku. V celej Británii sa vyslovilo za tzv. brexit 17 410 742 voličov, možnosť zotrvania v EÚ získala 16 141 241 hlasov. Z uvedených čísel vychádza pomer 51,9 k 48,1 percenta. Účasť na referende dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies