Odchádzate pracovať do zahraničia? Pozor na sociálne poistenie!

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 09:51 • 2 min
Odchádzate pracovať do zahraničia? Pozor na sociálne poistenie!

BRATISLAVA - Medzi právnymi predpismi štátov EÚ, do ktorých chodia poistenci pracovať, sú značné rozdiely.

slovakia

left justify in out

Sociálna poisťovňa preto odporúča zamestnancom a živnostníkom (SZČO), aby sa pred odchodom za prácou do krajín EÚ informovali o svojich právach a povinnostiach v oblasti sociálneho zabezpečenia v konkrétnom štáte.

 

Príslušné inštitúcie členských štátov EÚ, ktoré občanom poskytnú potrebné informácie, sú zverejnené aj na internetovej stránke Sociálnej poisťovne. Pre zamestnancov a SZČO totiž platí, že sociálne poistení môžu byť len v jednej krajine EÚ.

 

Zamestnanec, resp. SZČO podlieha v oblasti sociálneho zabezpečenia právnym predpisom tej krajiny, v ktorej oficiálne vykonáva činnosť. Poistencom pracujúcim v zahraničí poisťovňa taktiež odporúča, aby si po príchode do štátu EÚ v tamojšej inštitúcii sociálneho zabezpečenia overili, či ich zahraničný zamestnávateľ prihlásil na sociálne poistenie.

 

Občania si zjednodušia situáciu aj vtedy, keď pri odchode zo štátu, v ktorom vykonávali zárobkovú činnosť, požiadajú o potvrdenie časov poistenia v príslušnej inštitúcii sociálneho zabezpečenia v danej krajine. Pomôže im to neskôr pri uplatňovaní si nárokov na jednotlivé dávky zo Sociálnej poisťovne, napr. na dávku v nezamestnanosti.

 

Jednotlivé oznamovacie povinnosti voči Sociálnej poisťovni občanom vyplývajú z ich konkrétnych životných situácií, v ktorých sa pred odchodom za prácou do zahraničia ocitnú. Je preto dôležité, aby sa poistenci vopred zaujímali aj o svoje povinnosti voči Sociálnej poisťovni a vyhli sa tak zbytočným problémom pri uplatňovaní jednotlivých dávok v budúcnosti.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies