Odbory v trnavskej automobilke Peugeot vyhlásili štrajkovú pohotovosť

NETKY.SK • 22 Máj 2015, 12:54 • 2 min
Odbory v trnavskej automobilke Peugeot vyhlásili štrajkovú pohotovosť

TRNAVA – Odbory v trnavskej automobilke PSA Peugeot Citroën Slovakia vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Stalo sa tak po tom, čo sa misia sprostredkovateľa z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v kolektívnom vyjednávaní skončila neúspechom. Odbory a zamestnávateľ nenašli prienik vo svojich predstavách ďalšieho odmeňovania zamestnancov závodu.

slovakia

left justify in out

Štrajková pohotovosť platí od dnešnej 12. hodiny. Podpredseda OZ KOVO PCAS Marek Vítek pre TASR povedal, že o 13.15 a o 14.15 hodine počas výmeny výrobných zmien budú o tomto informovať na zhromaždeniach pracovníkov. "Zároveň začíname zbierať podpisy na vyhlásenie ostrého štrajku. Potrebujeme, aby sa k tomu vyjadrilo 50 percent kmeňových zamestnancov plus jeden. Na vyhlásenie potrebujeme mať viac ako polovicu súhlasných stanovísk z tohto počtu," povedal Vítek. V automobilke je podľa jeho slov viac ako 2700 kmeňových zamestnancov. Podpredseda odborov predpokladá, že podpisy sa im podarí zozbierať zhruba do troch týždňov.

 

Rokovania o dodatku ku kolektívnej zmluve v PSA Peugeot Citroën Slovakia zaškrípali na požiadavke fixného zvýšenia platov, ktoré chceli odborári. Vedenie závodu ponúklo jednorazové odmeny, ktoré však súhrn percentuálneho zvýšenia miezd nedosahovali. Spor o odmeňovaní za prítomnosti sprostredkovateľa zahŕňal podľa Víteka dva písomné návrhy a tri dni opakovaných rokovaní. "Boli by sme nakoniec aj pristali, aby v roku 2015 išlo o jednorazové odmeny, ale k 1. januáru 2016 sme žiadali už fixné zvýšenie platov a tu sme sa nedohodli," dodal Vítek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona