Odbory sa dohodli s vedením ŽSR, zamestnancom stúpnu platy o 35 eur

NETKY.SK • 15 Február 2017, 17:57 • 2 min
Odbory sa dohodli s vedením ŽSR, zamestnancom stúpnu platy o 35 eur

BRATISLAVA - Odbory sa dnes dohodli s vedením Železníc Slovenskej republiky (ŽSR), kolektívne vyjednávanie sa tak vo firme skončilo. Obidve strany sa dohodli na zvýšení tarifných miezd všetkých zamestnancov o 35 eur a priemerné ročné prémie prepočítané na jedného zamestnanca budú vo výške 1100 eur.

slovakia

left justify in out

"Som rád, že náročné kolektívne vyjednávanie sa podarilo uzatvoriť, je to dobré pre upokojenie atmosféry vo firme a dôvod na skončenie štrajkovej pohotovosti, ktorú vyhlásili odborové organizácie ešte v decembri 2016," konštatoval generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy. Nová kolektívna zmluva by mala byť podľa jeho slov podpísaná v najbližších dňoch a platiť má od 1. marca 2017.

 

"Uvedená kolektívna dohoda však znamená pri takmer 14.000 zamestnancoch zvýšenie osobných nákladov oproti plánu v objeme 8,2 milióna eur za rok, ktoré najprv musíme nájsť a ušetriť," doplnil. Je to podľa neho úloha vedenia, ktoré pristúpilo na to, že prevezme za toto rozhodnutie zodpovednosť.

 

"Pôjdeme určite cestou dôsledného prehodnotenia efektívnosti v tých činnostiach, ktoré máme zdvojené, ktoré sú pre ŽSR nadbytočné, čo znamená optimalizáciu hlavne administratívy vrátane zamestnancov Generálneho riaditeľstva ŽSR," avizoval Erdössy.

 

V novej kolektívnej zmluve vedenie ŽSR už napríklad súhlasilo aj so znížením týždenného fondu pracovného času na 36 hodín u zamestnancov na pracoviskách s nepretržitým pracovným režimom bez zníženia mzdy. Zároveň budú mať zamestnanci naďalej nárok na 12 dní pracovného voľna s náhradou mzdy na vlastné vyšetrenie, alebo vyšetrenie rodinného príslušníka v zdravotníckom zariadení.

 

Pri odchode do dôchodku sa im poskytne odmena 100 eur za každý odpracovaný rok. Odmena sa bude poskytovať aj každému zamestnancovi pri životnom jubileu 50 a 60 rokov. Novinkou pri tejto odmene bude to, že pri odpracovaní 30 a 35 rokov dostane zamestnanec jednorazovú odmenu vo výške 600 eur a nad 35 rokov vo výške 700 eur. Železnice tiež zvýšili výšku odmien pri pracovných výročiach zo sociálneho fondu a majú naň nárok aj zamestnanci na materskej dovolenke.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies