Školské odbory nechavajú účasť na proteste na rozhodnutí členov

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 15:48 • 2 min
Školské odbory nechavajú účasť na proteste na rozhodnutí členov

BRATISLAVA - Iniciatíva slovenských učiteľov pripravuje na 1. júla, keď sa Slovensko ujme predsedníctva v Rade EÚ, protestné zhromaždenie a pochod v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek dostal od Iniciatívy slovenských učiteľov výzvu na podporu protestného pochodu. Rada odborového zväzu nakoniec dospela k stanovisku, že víta každú aktivitu, ktorá reálne pomôže zabezpečiť viac financií do školstva a prispeje tak k zlepšeniu situácie všetkých jeho zamestnancov. Zároveň oznámila, že účasť na proteste necháva na možnostiach a slobodnom rozhodnutí každého člena odborového zväzu. Odborový zväz o tom informoval na svojej internetovej stránke.


Iniciatíva slovenských učiteľov chce protestom vláde povedať, že ignoruje nielen učiteľmi nastolené požiadavky, ale neplní ani odporúčania OECD aj Európskej komisie, aby bolo zatraktívnené učiteľské povolanie na Slovensku. Podľa člena iniciatívy Vladimíra Crmomana učiteľské povolanie určite nezatraktívni zvýšenie platov o šesť percent. Požadujú, aby plat každého učiteľa vo všetkých tarifných triedach a bez ohľadu na odpracované roky jednorazovo stúpol o 140 eur v tomto roku.

 

„Myslíme si, že tieto peniaze v štáte sú, lebo nám pri rokovaniach nikdy nikto nepovedal, že nie sú. Naopak, rast hospodárstva a daňová prognóza hovorí, že tie peniaze tu sú, len chýba vôľa,“ povedal Crmoman. Okrem toho učitelia žiadajú ďalších 400 miliónov eur na dofinancovanie škôl a ich materiálno-technické vybavenie.

 

Alžbeta Bojková z Iniciatívy vysokoškolských učiteľov zároveň vyzvala premiéra Roberta Fica a ministra financií, aby začali reálne konať a od ich reakcie bude závisieť ďalší postup učiteľov v septembri. Podľa nej obaja nesú plnú zodpovednosť za plynulý začiatok nového školského roka.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies