Odbory ako zubný technik či dentálna hygienička asi skončia k 1. septembru

NETKY.SK • 4 Apríl 2011, 07:32 • 2 min
Odbory ako zubný technik či dentálna hygienička asi skončia k 1. septembru

Odbory ako zubný technik či dentálna hygienička asi skončia k 1. septembru

slovakia

left justify in out

img

Stredoškolské odbory ako zubný technik, diplomovaná dentálna hygienička či medicínsko-technický laborant by mohli byť čoskoro minulosťou. Ministerstvo školstva pod vedením Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS) uvažuje, že ich k 1. septembru 2011 vyradí zo sústavy odborov vzdelávania.

Z rezortu pre TASR potvrdili, že skončiť by mohli aj diplomovaný zubný technik a diplomovaný zdravotnícky záchranár. Štátny tajomník Jaroslav Ivančo (SDKÚ-DS) povedal, že ministerstvo pripravuje podstatné zúženie ponuky študijných a učebných odborov.

"Nejde len o umelé zúženie, ide o to, aby sme sprehľadnili systém a súčasne ide aj o to, aby sme odstránili také odbory, o ktoré už dávno nie je záujem, resp. už sú mimo aktuálneho diania," komentoval pre TASR. Niektoré odbory by mohli podľa neho byť pospájané tak, aby boli študenti viac flexibilní na trhu práce.

Dlhodobým zámerom rezortu je podľa Ivanča aj lepšia spolupráca s firmami. "Aby mali väčší záujem, resp. silnejšiu motiváciu podieľať sa na spolupríprave budúcich absolventov hlavne stredných odborných škôl, aby sa zlepšila kvalita študentov." Rezort rovnako chce, aby študenti efektívnejšie pretransformovali učivo, ktoré sa naučia v reálnom živote v konkrétnej firme.

"Ministerstvo pripravuje zjednodušenie sústavy odborov vzdelávania stredných odborných škôl. Tento krok sa pripravuje s účinnosťou od 1. septembra 2012," potvrdili z rezortu.

Podkladom k tomuto kroku bude Analýza sústavy odborov vzdelávania stredných odborných škôl. Na tej v súčasnosti rezort pracuje so všetkými subjektmi koordinácie odborného vzdelávania a prípravy pre trh práce, ako sú zástupcovia napr. Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR, Republikovej únie zamestnávateľov, samosprávnych krajov či Odborového zväzu pracovníkov školstva na Slovensku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies