Odborové zväzy začali 48-hodinový štrajk proti úsporným opatreniam

NETKY.SK • 28 Jún 2011, 08:32 • 2 min
Odborové zväzy začali 48-hodinový štrajk proti úsporným opatreniam

Odborové zväzy začali 48-hodinový štrajk proti úsporným opatreniam

slovakia

left justify in out

img

Grécke najväčšie odborové zväzy dnes začali 48-hodinový generálny štrajk, ktorý paralyzoval dopravu a verejné služby. Štrajk sa koná v čase, keď zákonodarcovia debatujú o novej sérii úsporných opatrení. Tie sú podmienkou pre získanie záchranných pôžičiek potrebných na to, aby sa Grécko vyhlo bankrotu.
      Vládne úrady a banky sú zatvorené a trajekty kotvia v prístavoch po celej krajine. Generálny štrajk takisto zastavil železničnú dopravu, zatvorené sú školy a nefungujú verejné služby. V nemocniciach a ambulanciách pracuje iba núdzový personál.
      Dokonca štrajkujú aj grécki novinári a herci štátneho divadla.
      Lietadlá nevzlietnu dnes a v stredu niekoľko hodín, keďže leteckí dispečeri nebudú pracovať od 08.00 h do 12.00 h miestneho času (07.00 h - 11.00 h SELČ) a tiež od 18.00 h do 22.00 h miestneho času (17.00 - 21.00 h SELČ).
      V centre gréckeho hlavného mesta Atény bude rozmiestnených 5000 policajtov, pretože odbory zamestnancov verejného sektora s názvom ADEDY a odbory súkromného sektora GSEE začnú zhromaždenia o 11.00 h miestneho času (10.00 h SELČ).
      Najnovší štrajk sa koná práve v čase, keď sa Grécko snaží schváliť nový balík úsporných opatrení v hodnote 28 miliárd eur. Medzi opatreniami majú byť škrty v rozpočte a zvýšenie daní do roku 2015. Schvaľovať ich bude parlament, ktorý tak má zaručiť pokračovanie medzinárodnej finančnej pomoci v celkovej hodnote 110 miliárd eur.
      Európska únia a Medzinárodný menový fond žiadali aj schválenie štvorročného programu pre privatizáciu štátnych podnikov v Grécku.
      Grécky 300-členný parlament začal trojdňovú debatu o nových úsporných opatreniach v pondelok.
      Parlament má podľa očakávania hlasovať o balíku úsporných opatrení v stredu, a ak bude schválený, vo štvrtok 30. júna sa začne realizovať.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies