Odborníkov zaskočila nízka úroveň Agrokomplexu, označili ho za jarmok

NETKY.SK • 23 August 2010, 07:20 • 2 min
Odborníkov zaskočila nízka úroveň Agrokomplexu, označili ho za jarmok

Odborníkov zaskočila nízka úroveň Agrokomplexu, označili ho za jarmok

slovakia

left justify in out

img

Trhovisko, jarmok, nízka úroveň, absolútna katastrofa, týmito slovami hodnotili odborní návštevníci tohtoročný veľtrh Agrokomplex, ktorý sa dnes končí v Nitre. Na 37. ročníku medzinárodného poľnohospodárskeho a potravinárskeho veľtrhu sa predstavilo takmer 430 vystavovateľov zo Slovenska a ďalších ôsmich krajín, čo je približne na úrovni minulého roka, tvrdí hovorkyňa výstaviska Naďa Urbanová. Podľa jej slov zhruba 70 percent z celkového počtu tvoria slovenskí vystavovatelia.  
      Odborníci sa však domnievajú, že za týmto číslom sa skrývajú skôr vystavovatelia, ktorí sa prezentovali v rámci subvýstav. Výstavné plochy, v minulosti zaplnené rôznymi strojmi, zívali prázdnotou, z väčších potravinárskych firiem samostatné malé expozície predstavili tri spoločnosti. Česť potravinárov zachraňovali súkromne hospodáriaci roľníci, ktorí ponúkali svoje produkty v rámci predaja z dvora. "Zarazilo ma, že na výstavnej ploche strojov je viac voľného miesta, ako sme boli z minulosti zvyknutí a že veľa vystavovateľov svoje stroje neponúklo. Je na zváženie, ako s veľtrhom ďalej, pretože ak by pokračoval tento trend, náš Agrokomplex  by strácal pôvodný význam," uviedol bývalý predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec, predseda Poľnohospodárskeho družstva Devio Nové Sady. Domnieva sa, že výstava má dostatočne silnú históriu, aby dokázala súčasný vývoj zvrátiť a veľtrh opäť dostať na úroveň, na ktorú boli poľnohospodári dlhé roky zvyknutí. Viacerí z odborníkov sú však presvedčení, že veľtrh stratil svoje opodstatnenie a svoj súčasný jarmočný charakter už nedokáže prekonať. "Účasť na veľtrhu nebola pre nás najlacnejšou záležitosťou. Dnes, v čase internetu, máme väčší úžitok z kvalitne spracovanej ponuky na webovej stránke, ako z účasti na veľtrhu," uviedol zástupca vinárskej spoločnosti, ktorá sa na výstave rovnako ako jej konkurenti nezúčastnila.
      Negatívnym javom tohtoročného veľtrhu bola aj absencia celonárodných dožinkových slávností. Minister pôdohospodárstva SR Zsolt Simon skonštatoval, že nie je čo oslavovať, pretože okrem nízkych úrod spôsobených povodňami sa slovenský agrárny sektor borí s množstvom problémov. Oravec je však presvedčený, že dožinky sa mali uskutočniť. "Je pravda, že mnohí poľnohospodári nemajú dôvod na oslavu žatvy a rozmýšľajú, ako prežiť. Napriek tomu, dožinky boli vždy, aj keď bola menšia úroda a mali byť aj teraz."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies