Odborníkov prekvapil pod Tatrami najväčší stredoeurópsky motýľ

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 09:15 • 2 min
Odborníkov prekvapil pod Tatrami najväčší stredoeurópsky motýľ

POPRAD – Pod Tatrami sa vyskytol najväčší stredoeurópsky motýľ okáň hruškovitý. Odborníkov zo Správy Tatranského národného parku (TANAP) to prekvapilo, podľa nich ide o raritný prípad, keďže aj v teplých častiach Slovenska ho vidieť len veľmi zriedkavo.

slovakia

left justify in out

Správu TANAP naň upozornil jeden z obyvateľov obce Štôla (okres Poprad). „Rozhodne je to najväčší stredoeurópsky motýľ, ktorého rozpätie krídel dosahuje až 15 centimetrov. Vyskytuje sa v teplých oblastiach, hlavne v ovocných sadoch a záhradách, v ktorých nachádzajú hostiteľskú rastlinu jeho húsenice, ktoré sa živia listami jabloní, hrušiek a čerešní,“ informoval riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

 

Okáň hruškovitý okrem svojej veľkosti upúta aj sfarbením krídel, nachádzajú sa na nich veľké oči podobné očiam dravca či mačky. „Nejde však o žiadnu parádu, ale o ochranný mechanizmus používaný na zastrašenie nepriateľa. Pár očí zmätie na chvíľu predátora, ako sú napríklad hmyzožravé vtáky, netopiere, jašterice či žaby natoľko, že motýľ získa čas na únik,“ vysvetlil Majko.

 

Apetít húseníc je podľa riaditeľa Správy TANAP pozoruhodný. „Znáška jednej samice, čo predstavuje asi desať húseníc, skonzumuje za jeden deň množstvo listov, ktorými by sa dala naplniť jedna veľká igelitová taška,“ uviedol. Tento druh však podľa neho nie je tak rozšírený, aby spôsoboval škody. Pôvodne čierne húsenice sa zvliekajú z kože a menia sa na zelenožlté so zväzočkami čiernych chlpov, ktoré vyrastajú z modrých bradavíc. V tomto období sú podľa ochranárov aktívne dospelé jedince. Hoci ide o nočného motýľa, samice možno vidieť aj počas dňa. „Motýle neprijímajú potravu a ich jedinou povinnosťou je založenie nového potomstva,“ dodal Majko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona