Odborníci z moslimskej komunity uvažujú o odchode zo SR

NETKY.SK • 14 Január 2016, 17:12 • 2 min
Odborníci z moslimskej komunity uvažujú o odchode zo SR

BRATISLAVA – Lekári, inžinieri či iní odborníci z moslimskej komunity, ktorí žijú na Slovensku, uvažujú vo svetle posledných udalostí či vyjadrení vládnych predstaviteľov nad odchodom z našej krajiny.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes po prijatí u prezidenta Andreja Kisku predseda Islamskej nadácie na Slovensku Mohamad Safwan Hasna. „Niektorí už odišli, a to na západ. Nie je ich veľa, nechcem situáciu dramatizovať. Niektorí uvažujú nad odchodom. Nie je nás na Slovensku veľa, no moslimská komunita sa vyznačuje tým, že je do veľkej miery bezproblémová, vzdelanostne na veľmi slušnej úrovni, finančne nezávislá a prináša pre túto krajinu hodnoty,“ povedal. V komunite je podľa neho množstvo lekárov či ľudí, ktorí tu žijú mnohé roky, a sú zneistení, boja sa a nevedia, čo si majú myslieť. Predseda vlády Robert Fico totiž nedávno vyhlásil, že treba zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku.


Moslimovia žijúci na Slovensku majú strach o svoje rodiny, o svoje deti. „Panuje v našich radoch nervozita, ale pevne verím, že výroky, nielen tie posledné, neboli myslené vážne a že sa to po voľbách upokojí,“ poznamenal Mohamad Safwan Hasna. Nie je si tým síce istý, no dúfa, že to je len predvolebná téma. Zároveň dodal, že nechápe, prečo sa moslimovia stali témou. „Naša komunita tu žije dlhšie, je dobre integrovaná. Nebudem sa tváriť, že sa nám žije zle, no bojíme sa možných scenárov v budúcnosti, pretože táto rétorika nie je šťastná,“ vyhlásil s tým, že slová môžu mať veľkú moc.
Slovákov predstaviteľ moslimskej komunity vyzval, aby sa ich nebáli a spoznávali ich. „Nemôžem hovoriť za všetkých moslimov a ani dať za každého ruku do ohňa, no väčšina z nich sú dobrí ľudia, ktorí prinášajú hodnoty,“ priblížil. Téma utečencov je podľa jeho slov pre Slovensko imaginárnou, keďže k nám neprichádzajú takmer žiadni noví nelegálni utečenci.


Dnešné prijatie u prezidenta považuje predseda Islamskej nadácie na Slovensku za veľké gesto a nesmierne si to váži. Kiska ho ubezpečoval, že moslimovia sú u nás doma, nemajú sa čoho báť a že stojí na strane slušných ľudí. S inými cirkvami na Slovensku moslimská komunita problémy nemá, „máme s nimi štandardné vzťahy“. No ako povedal, nadštandardné vzťahy majú s mimovládnymi organizáciami ako Liga za ľudské práva (HRL), Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK) či Nadácia otvorenej spoločnosti. „Dnes mi odovzdali podporný list, pod ktorým bolo podpísaných 30 mimovládok a 500 občanov,“ dodal Mohamad Safwan Hasna.


Podľa Andreja Kisku sa dnes do nášho politického slovníka dostáva ako synonymum slova strach či ohrozenie slovo moslim. Ako ďalej povedal, „aj u nás máme skúsenosť s tým, že sa do slovníka politika alebo dokonca do politických doktrín dostávajú slová označujúce a vymedzujúce ako ohrozenie celé skupiny ľudí na základe ich príslušnosti k národu, náboženskému presvedčeniu či menšiny“. Podľa hlavy štátu to povzbudzuje strach, otvorené nepriateľstvo alebo nenávisť. „Toto do dnešnej Európy nepatrí, nedá sa to ospravedlniť a prebúdza to démonov minulosti,“ dodal s tým, že takúto zložitú dobu žijeme, pričom zjednodušenia, apel na strach a predsudky sú súčasťou každej doby a politiky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona