Odborníci z Harvardu a MIT predstavili tetovanie pre diabetikov: Mení farby podľa hladiny cukru v krvi

NETKY.SK • 12 Júl 2017, 13:46 • 2 min
Odborníci z Harvardu a MIT predstavili tetovanie pre diabetikov: Mení farby podľa hladiny cukru v krvi

Výskumníci z Harvardu a MIT predstavili svetu tetovanie, ktoré svojmu nositeľovi zmenou farby ukazuje hladinu cukru v krvi.

slovakia

left justify in out

Ľudia s diagnózou diabetes si musia dávať veľký pozor na hladinu cukru v krvi. Jeho náhly pokles by totiž mohol spôsobiť kolaps. Z tohto dôvodu sú nútení niekoľkokrát do dňa kontrolu realizovať pichnutím ihly do prsta, čo rozhodne nie je najpríjemnejšie. Harvardskí vedci však prišli s novým riešením. Jedná sa o biosenzorické tetovania.

 

Vynašli totiž pigment DermalAbyss, ktorý reaguje na výkyvy hladiny cukru v krvi tým, že zmení svoju farbu. Jednoducho meria pH, koncentráciu sodíka a glukózy v krvi. Pokiaľ je glukózy málo, zhnedne, nadbytok sodíka signalizuje zelená a zmeny pH sa prejavia odtieňmi purpurovej a ružovej farby. Pigment získava potrebné informácie z tekutiny nachádzajúcej sa v medzibunkovom priestore.

 

Napriek tomu, že ide skutočne o revolučný objav, ktorý by dokázal značne zjednodušiť život nejednému diabetikovi, je tu jeden háčik. Tetovanie ešte nebolo otestované na ľuďoch. Z tohto dôvodu nie je známe, či nespôsobuje alergické reakcie, ani ako dlho vydrží. Pokiaľ by sa však po testovaniach osvedčilo, bude výbornou a aj estetickou alternatívou ku klasickým metódam. Záujemca si bude môcť sám zvoliť, aký obrazec si dá na telo vytetovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona