Odborníci upozorňujú: Na internete sú komunity podporujúce sebapoškodzovanie

NETKY.SK • 5 Január 2016, 14:27 • 2 min
Odborníci upozorňujú: Na internete sú komunity podporujúce sebapoškodzovanie

BRATISLAVA – Depresie, nechuť žiť, šikana, násilie, znásilnenie, smútok, sebapoškodzovanie, samovražda či sexuálne násilie. Aj tieto problémy riešia v internetovom prostredí mladí ľudia.

slovakia

left justify in out

Podľa psychológov a sociálnych pracovníkov z internetovej poradne pre mladých – IPčko.sk však nie vždy nachádzajú potrebnú pomoc či pochopenie a dostávajú sa medzi komunity podporujúce sebapoškodzovanie či dokonca samovražedné správanie.

 

Internetová poradňa IPčko.sk v auguste 2015 vyčlenila svojich desiatich odborne vyškolených pracovníkov. Do decembra minulého roka postupne mapovali online priestor ako terén. "Chceli sme ho viac spoznať a objavili sme rôzne internetové komunity mladých samovrahov, anorektičiek, sebapoškodzujúcich mladých či drogovo závislých. Počas nášho pilotného mapovania sme sa často stretávali s komentármi v diskusných fórach, ktoré človeku hľadajúcemu pomoc, nielenže nepomôžu, ale často sú plné výsmechu a urážok," priblížil pre TASR riaditeľ občianskeho združenia (OZ) IPčko Marek Madro.

 

Psychológovia a sociálni pracovníci počas svojho bádania na internete objavili osem uzatvorených komunít, v ktorých sa ľudia podporujú v samovražedných tendenciách. Na jednej zo sociálnych sietí našli okolo 30 skupín s ohrozujúcim, patologickým obsahom. "Tieto skupiny sú plné fotiek dorezaných rúk, nôh či brucha, ktoré často pochádzajú od fanúšikov týchto stránok a dokonca obsahujú návody, ako si čo najefektívnejšie ublížiť," upozornil Madro.

Katarína Kolačanská, jedna zo zapojených online terénnych pracovníkov, bola pri objavovaní obsahu, ktorý vytvárali diskutujúci na týchto stránkach, zhrozená. Väčšina z týchto stránok totiž nebola pre ľudí s problémami vôbec nápomocná. Ako tvrdí, tieto stránky neobsahovali ani len štipku súcitu. "Predstava o človeku, ktorý hľadá pomoc, alebo dokonca uvažuje o samovražde, ktorý pri poslednom výkriku o pomoc zablúdi na takéto fórum, mňa a mojich kolegov úplne šokovala. Takýto človek nielenže nenájde pomoc a útechu, ale často sa stretne dokonca s výsmechom a urážkami," povedala s tým, že situáciu ešte komplikujú aj podporné komentáre.

 

Odborníci sa pri nájdení komunity či webovej stránky, kde sa rozoberá sebapoškodzovanie či samovražda, snažia sprostredkovať odbornú formu pomoci. Veľmi efektívnym sa podľa nich ukázalo kontaktovanie administrátorov jednotlivých stránok, s prosbou o zdieľanie ponuky pomoci. "Administrátori často reagovali veľmi nadšene, tento obsah začali zdieľať a niektorí sami požiadali o odbornú pomoc," priblížila Kolačanská. Vždy po zdieľaní takéhoto obsahu evidovali väčší dopyt po službách internetovej poradne IPčko.sk.

 

Podľa Madra sú s touto online terénnou prácou len na začiatku, avšak vidia v tomto projekte význam. Aj v týchto dňoch terénna práca odborníkov pokračuje. "Objavujeme stále nové fóra, stránky, komunity, obsahy, na ktoré sa snažíme reagovať. V budúcnosti chceme do tohto projektu pozvať aj iné organizácie a partnerov, napríklad z Asociácie liniek pomoci a oslovovať odborníkov, aby v priestore internetu publikovali bezpečný, pomocný obsah," podotkol riaditeľ OZ IPčko.

 

Pomôcť na internete ľuďom s problémami môžu podľa jeho slov všetci. Ako odporúča, dôležité je byť všímavý, zastať si človeka v probléme a odporučiť mu odbornú pomoc. "Nádej na riešenie a pomoc je vždy. Dobré je tiež v prípade ohrozenia života kontaktovať administrátorov stránok, prípadne políciu," spresnil Madro.

 

Internetová poradňa IPčko.sk počas celého roka poskytuje odbornú pomoc mladým ľuďom, ktorí sa cítia opustení, majú depresiu, chcú spáchať samovraždu, alebo potrebujú prekonať iné životné problémy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies