Odborníci tvrdia, že sýrski utečenci budú potrebovať psychologickú pomoc

NETKY.SK • 10 Február 2016, 08:46 • 2 min
Odborníci tvrdia, že sýrski utečenci budú potrebovať psychologickú pomoc

BOSTON - Odborníci na duševné zdravie varujú, že sýrski utečenci, ktorí podľa očakávania prídu v nasledujúcich mesiacoch do USA vo veľkých počtoch, budú potrebovať liečbu posttraumatickej stresovej poruchy. Uviedla to dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Mnohí utečenci sa budú nachádzať v štádiu popierania svojho stavu - niekedy totiž trvá celé roky, kým sa symptómy prejavia navonok. Profesor psychiatrie na lekárskej fakulte Harvardovej univerzity Richard Mollica vyjadril obavy, že organizácie poskytujúce pomoc utečencom možno nebudú schopné riešiť takéto ťažkosti alebo na ne nebudú dobre pripravené.

 

Nezisková organizácia International Institute of New England, poskytujúca pomoc azylantom či migrantom v okolí mesta Boston, a ďalšie podobné organizácie však upozornili, že je ešte príliš skoro hodnotiť dopad udalostí na psychiku utečencov.

 

USA prijali od roku 2011 približne 2500 sýrskych utečencov, hoci tento počet sa podľa očakávania tento rok prudko zvýši na najmenej 10.000. Sýrski utečenci, ktorí prišli do USA nedávno, uviedli, že sa sústreďovali na aklimatizáciu v novej krajine a nad svojím duševným zdravím ani nerozmýšľali.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies